
Cuketovo-ořechový chléb
10 min
60 min
Střední
20 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 215 Kcal
- 5 g bílkovin
- 12 g tuků
- 21 g sacharidů
Suroviny
- 350 g špaldové celozrnné mouky
- 150 g pohankové mouky
- 3 lžičky skořice
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce lněného semínka
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 vejce
- 50 g medu
- 1 střední cuketa 200 250g
- 130 ml mandlového mléka
- 120 ml kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička sody
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 190°C.
Ve větší míse si spolu promícháme obě mouky, skořici, ořechy, lněné semínko, sůl, sodu, prášek do pečiva a perníkové koření.
V druhé míse si vyšleháme vejce s medem, přidáme nastrouhanou cuketu (pokud je v ní moc vody, necháme vykapat), mandlové mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěný kokosový olej.
Obsah obou mís spojíme a vypracujeme pomocí vařečky nebo rukou těsto.
Formu na chléb si vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní těsto.
Formu dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180–190°C 60 minut.
Těsto vyzkoušíme špejlí. (Po vytažení by špejle měla být suchá).
Chléb necháme vychladnout na mřížce, poté vyjmeme z formy a krájíme na plátky cca 1,5 cm tlusté - takových plátků budeme mít přibližně 20.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Moc dobrý👍. Jen malinko víc prisladit.
Do receptu jsem dala 230 g cukety, kterou jsem nastrouhala, vymačkala z ní vodu a pekla na 190 celkem 60 min. Chleba je suchý, cuketu bych tedy tak moc nezbavovala vody a pekla raději na 180. Chuťově mi připomíná spíše bábovku, jelikož je nasládlý a je v něm hodně ořechů i perníkové koření. Množství surovin jsem dávala vše podle receptu.
Chleba je moc dobrý, nakonec jsem přidávala ještě více mouky - pro příště dám asi méně perníkového koření, hodně mi to vůní připomíná perníčky :-)