Med
VÄŤelĂ med je ryze pĹ™ĂrodnĂ produkt s antibakteriálnĂmi účinky. UĹľ jen jedna lĹľiÄŤka medu vám dodá velkĂ© mnoĹľstvĂ energie. ChuĹĄ a vĹŻnÄ› medu závisĂ na skladbÄ› kvÄ›tin a plodin, z nichĹľ vÄŤely nektar sbĂrajĂ. Jsou známĂ© 3 druhy – kvÄ›tovĂ˝, medovicovĂ˝ lesnĂ a pastovanĂ˝. Obsahuje vitamĂny skupiny B, C, draslĂk, Ĺľelezo, sodĂk nebo hořčĂk a pĹŻsobĂ proti vysokĂ©mu krevnĂmu tlaku, poruchám trávenĂ, nachlazenĂ, kašli, horeÄŤce. MĹŻĹľe bĂ˝t však i silnĂ˝ alergen a nedoporuÄŤuje se pĹ™i cukrovce. Med se pouĹľĂvá nejen do teplĂ˝ch nápojĹŻ, ale takĂ© pĹ™i vaĹ™enĂ a peÄŤenĂ, kdy pokrmĹŻm dodává charakteristickou chuĹĄ a vĹŻni.