Cuketovoořechový chléb
- 10 min
- 60 min
- Střední
- 20 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 223 kcal
- 6 g bílkovin
- 12 g tuků
- 20 g sacharidů
Suroviny
- 350 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 150 g pohankové mouky hladké
- 3 lžičky mleté skořice
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce celých lněných semínek
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 2× vejce velikosti M
- 50 g medu v tekutém stavu
- 1× střední cuketa (nastrouhat nahrubo)
- 130 ml mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 ml kokosového oleje v tekutém stavu
- sůl
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 190 °C, připravte si formu na chléb (cca 8 cm × 20 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
Ve větší míse promíchejte obě mouky, skořici, ořechy, lněné semínko, sůl, sodu, prášek do pečiva a perníkové koření.
V druhé, vyšší nádobě vyšlehejte vejce s medem, přidejte nastrouhanou cuketu (pokud je v ní moc vody, nechte ji odkapat), mandlové mléko, vanilkový extrakt a kokosový olej.
Obsah obou mís spojte a vařečkou nebo rukou vypracujte hustší těsto.
Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte 50–60 minut při 180–190 °C.
Po 50 minutách vyzkoušejte špejlí, jestli je chlebíček hotový (po vytažení by špejle měla být suchá). Pokud není, pečte dalších cca 10 minut.
Chléb nechte vychladnout ve formě na mřížce (cca 30 minut). Poté jej z formy vyjměte a nakrájejte na plátky o tloušťce cca 1,5 cm – vyjde jich přibližně 20.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Tak nějak nevím, kde se stala chyba, ale chleba dopadl hrozně. Těsto se zdrclo. Navíc chuťově také nic moc. Bohužel, dost ingrediencí přišlo na zmar. Ale slepičky si snad na něm pochutnají.
.
Můj oblíbený recept na chlebík 👌♥️ a je výborný ☺️