
Hydrolyzovaný rybí kolagen s citronovou příchutí

V míse smíchejte hladkou mouku s třtinovým moučkovým cukrem a kypřícím práškem. Do sypké směsi vpracujte rukama nebo robotem máslo nakrájené na menší kousky. Poté do mísy přidejte žloutek s 1–2 lžícemi vody a ze směsi vypracujte těsto. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici.
Mezitím si připravte náplň – v míse vyšlehejte pěnu z mascarpone, smetany ke šlehání a xylitolu. Dbejte na to, aby výsledná konzistence nebyla tuhá. Suroviny šlehejte jen tak, aby se ingredience propojily a směs se lehce nadlehčila. Následně do pěny krátce zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.
Troubu předehřejte na 200 °C. Odleželé těsto vyndejte z lednice a nechte 5 minut povolit při pokojové teplotě. Pracovní plochu si posypte trochou mouky a z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm. Koláčovou formu (⌀ 21 cm) vyložte pečicím papírem a poté vyváleným plátem těsta. Těsto ve formě upravte tak, aby okraje dosahovaly do výšky zhruba 4 cm.
Těsto zakryjte alobalem, vysypte luštěninami a pečte tzv. naslepo 10 minut při 200 °C. Poté alobal odstraňte a korpus pečte dalších 8–10 minut dozlatova.
Troubu ztlumte na 160 °C, korpus vyndejte z trouby a nalijte do něj připravenou náplň. Korpus s náplní vraťte zpět do trouby a pečte 1 hodinu.
Upečený koláč nechte zcela vychladnout v troubě – s koláčem nejlépe moc nehýbejte. Nakonec vychladlý koláč ozdobte jahodami a můžete servírovat.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Krasne upeceny, susenkovy korpus, Smetanova náplň, nedala jsem vanilku, doporučuji ❤️