![Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %](https://jz.img0.cz/media/product/img/jak-jime-zdrave-na-jare-se-slevou-68-percent-small_zy1Y9kp.png.276x276_q85_crop.png)
Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %
![Hydrolyzovaný rybí kolagen (příchuť citron)](https://jz.img0.cz/media/product/img/hydrolyzovany-rybi-kolagen-s-citronovou-prichuti-small_nc24xMc.png.276x276_q85_crop.png)
Fazole do Evropy přivezli španělští kolonizátoři a dnes se jich pěstuje až na 50 odrůd. V našich končinách na talíři skončí především fazole černé, červené, bílé nebo mungo. Díky velkému množství bílkovin se jim přezdívá maso chudých. Jejich výhodou je i to, že mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je do svého jídelníčku měli pravidelně zařazovat hlavně diabetici. Fazole jsou také bohaté na riboflavin (B2), kyselinu listovou, vitamin E, karoten, niacin a další vitaminy řady B. Z minerálních látek obsahují hořčík a vápník a měď. Snižují krevní tlak a rozpouští močové kamínky. Základní úprava: Zralé fazole jsou mírně jedovaté, vařením se ale nebezpečné toxiny odplaví. Fazole jsou součástí mnoha receptů na polévky, kaše, saláty, hlavní jídla i koláče.