Brokolicový quiche
60 min
60 min
Střední
8 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 483 Kcal
- 17,5 g bílkovin
- 32,5 g tuků
- 27,5 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
- 300 g hladké špaldové mouky
- 130 g přepuštěného másla (+ 20 g na vymazání formy)
- 30 ml polotučného mléka (můžete nahradit rostlinnou alternativou)
- 2× vejce
- 200 g fazolí v suchém stavu (na zatížení těsta)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Do větší mísy nasypte celozrnnou mouku.
Máslo rozpusťte, nalijte do menší misky, přidejte mléko, vejce, sůl a pepř a vyšlehejte. Tuto směs nalijte do mísy k celozrnné mouce.
Vypracujte těsto, zabalte jej do fólie a nechejte cca 30 minut odležet v ledničce.
Mezitím si uvařte brokolici: Do hrnce napusťte dostatečné množství vody, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte brokolici, plamen snižte na střední stupeň a uvařte ji doměkka (cca 10–15 minut).
Troubu předehřejte na 180 °C.
Připravte si kulatou formu (∅ 25 cm) a vymažte ji zbylým přepuštěným máslem nebo vyložte pečicím papírem.
Vychlazené těsto z ledničky propracujte a vyválejte z něj plát. Ten pomocí válečku přemístěte do připravené formy. Těsto natlačte do okrajů formy a dno propíchejte vidličkou.
Těsto je vhodné zatížit třeba fazolemi nebo cizrnou v suchém stavu: Na vyválené těsto do formy položte pečicí papír a fazole vysypejte na něj.
Dejte do trouby a pečte 12–14 minut při 170–180 °C. Poté z trouby vyjměte a odstraňte pečicí papír s fazolemi.
Těsto poklaďte uvařenou brokolicí.
V misce vyšlehejte smetanu s vejci. Poté k nim přimíchejte cottage, parmazán, sušená rajčata, sůl a pepř a touto směsí brokolici zalijte.
Quiche vraťte zpátky do trouby a pečte dalších 25–30 minut.
Hotový quiche nakrájejte na 8 dílů a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborné :)
dle rad ostatních jsem dělala z poloviny ghíčka, jen jsem přidala trochu víc mlíka, aby šlo těsto hezky udělat.. do náplně jsem dala o jedno vajíčko míň, smíchala jsem zakysanou smetanu a smetanu na vaření a místo sušených rajčat jsem dala na kousky nakrájenou vysočinu.. moc zdravý už to nebylo, ale za to strašně moc dobrý a všichni to moc chválili.. i manžel, který většinou na takové věci není 😃 určitě ho ještě někdy udělám 😊🤤
Chuťově moc dobrý, ale 130 g ghíčka je fakt moc!!! Těsto bylo strašně mastné, příště budu určitě dělat jen s polovinou.