
Brokolicový quiche
60 min
60 min
Střední
8 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 483 Kcal
- 17,5 g bílkovin
- 32,5 g tuků
- 27,5 g sacharidů
Suroviny
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 130 g přepuštěného másla (+ 20 g na vymazání formy)
- 30 ml polotučného mléka (můžete nahradit rostlinnou alternativou)
- 2 vejce
- 200 g fazolí v suchém stavu na zatížení těsta (nebo cizrny v suchém stavu)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Do větší mísy nasypte celozrnnou mouku.
Máslo rozpusťte, nalijte do menší misky, přidejte mléko, vejce, sůl a pepř a vyšlehejte. Tuto směs nalijte do mísy k celozrnné mouce.
Vypracujte těsto, zabalte jej do fólie a nechejte cca 30 minut odležet v ledničce.
Mezitím si uvařte brokolici: Do hrnce napusťte dostatečné množství vody, osolte ji a přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte brokolici, plamen snižte na střední stupeň a uvařte ji doměkka (cca 10–15 minut).
Troubu předehřejte na 180 °C.
Připravte si kulatou formu (∅ 25 cm) a vymažte ji zbylým přepuštěným máslem nebo vyložte pečicím papírem.
Vychlazené těsto z ledničky propracujte a vyválejte z něj plát. Ten pomocí válečku přemístěte do připravené formy. Těsto natlačte do okrajů formy a dno propíchejte vidličkou.
Těsto je vhodné zatížit třeba fazolemi nebo cizrnou v suchém stavu: Na vyválené těsto do formy položte pečicí papír a fazole vysypejte na něj.
Dejte do trouby a pečte 12–14 minut při 170–180 °C. Poté z trouby vyjměte a odstraňte pečicí papír s fazolemi.
Těsto poklaďte uvařenou brokolicí.
V misce vyšlehejte smetanu s vejci. Poté k nim přimíchejte cottage, parmazán, sušená rajčata, sůl a pepř a touto směsí brokolici zalijte.
Quiche vraťte zpátky do trouby a pečte dalších 25–30 minut.
Hotový quiche nakrájejte na 8 dílů a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Těsto je výborné, dělala jsem podruhé, tentokrát do náplně jen 2 vejce, místo cottage nastrouhanou mozarellu a místo kokosového mléka smetanu :-) a taky chutné. Peču vše naráz - na syrové těsto dám rovnou náplň a krásně se to upeče.
Dělala jsem poprvé přesně podle receptu a povedl se. Je opravdu moc dobrý. Určitě jsem nedělala naposled.
Quiche u nás doma milujeme, a brokolicový obzvlášť. Neměla jsem zrovna doma pevný tuk (máslo), použila jsem olej, ale z těsta se během odpočinku v lednici část uvolnila a pak bylo příliš suché. Do náplně jsem přidala kukuřici a chuťově to bylo moc dobré, až na tu suchost těsta.