Třtinový cukr
TĹ™tinovĂ˝ cukr je zdravÄ›jšà variantou k bĂlĂ©mu rafinovanĂ©mu cukru, protoĹľe obsahuje pĹ™ĂrodnĂ melasu. Má hnÄ›dou aĹľ zlatavou barvu dle jejĂho mnoĹľstvĂ. Melasa obsahuje vitamĂny, vápnĂk, Ĺľelezo, hořčĂk, chrom, mangan, aminokyseliny. NutriÄŤnÄ› je tak mnohem hodnotnÄ›jšà neĹľ bĂlĂ˝ cukr a tÄ›lo tolik nezatěžuje, nicmĂ©nÄ› nadmÄ›rnĂ© mnoĹľstvĂ mĹŻĹľe tÄ›lu spĂše uškodit. V obchodÄ› pozor na obarvenĂ˝ bĂlĂ˝ cukr. PodobnÄ› jako bĂlĂ˝ se pouĹľĂvá pĹ™i dochucovánĂ peÄŤiva, sušenek, koláčů, buchet, zmrzlin, ale takĂ© alkoholickĂ˝ch i nealkoholickĂ˝ch nápojĹŻ. HodĂ se rovněž do orientálnĂ kuchynÄ›. Dokáže vyvážit trpkost rajÄŤat v omáčkách.