Linecký jablečný koláč
- 50 min
- 50 min
- Střední
- 16 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 313 kcal
- 12 g bílkovin
- 15 g tuků
- 31 g sacharidů
Suroviny
- 200 g kokosového oleje v tekutém stavu
- 500 g celozrnné pšeničné mouky hladké
- 50 g jogurtu holandského typu (3,5 % tuku)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 90 g medu
- 3× vejce velikosti M
- 1× balení kypřicího prášku do pečiva (12 g)
- 750 g odtučněného tvarohu
- 3× vaječný žloutek
- 20 ml citronové šťávy
- 4× větší jablko (500 g)
- 2 lžičky mleté skořice
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C, připravte si formu na koláč (⌀ 26 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
V misce smíchejte kokosový olej, mouku, jogurt, vanilkový extrakt, 70 g medu, 3 vejce a prášek do pečiva a vypracujte těsto. Z těsta oddělte zhruba ¾, tuto část rozválejte a vyložte jí připravenou formu.
V misce vyšlehejte tvaroh, žloutky, citronovou šťávu a 20 g medu a tuto tvarohovou směs naneste na těsto.
Jablka nastrouhejte, promíchejte se skořicí a navrstvěte na tvarohovou směs.
Ze zbylé ¼ těsta vyválejte tenký plát, nakrájejte na proužky a na koláči tvořte mřížky.
Připravený koláč pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Před krájením nechte alespoň 30 minut vychladnout.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Poněkud delší příprava ale chutná velmi dobře. Nepřidala jsem žádný cukr či sladilo a ani nebylo třeba. Nevím k čemu je tam napsaný ten jogurt, protože jsem ho ani nepoužila a koláč vyšel stejně super. Doporučuji tento recept.
Automaticky přeloženo
mňam 😃
Báječně