Bílý jogurt
Jogurt je oblíbený mléčný výrobek, který se vyrábí kvašením mléka baktériemi. Kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná, která způsobuje srážení mléčných bílkovin, což dává jogurtu jeho jedinečnou konzistenci a chuť. Bílý jogurt je možné vyrobit ze všech druhů mléka. Podle množství tuku rozlišujeme nízkotučné či plnotučné jogurty. Aby si z jogurtu vaše tělo odneslo co nejvíce živin, kupujte ty, které deklarují obsah živých mléčných kultur. Jedině tak si dodáte dostatečné množství vápníku, vitaminů B2 a B12, fosforu, hořčíku a bílkovin a ochráníte organismus před nadýmáním, osteoporózou, posílíte srdce i iminuitní systém. Základní úprava: Bílý jogurt v receptech jednoduše nahradí smetanu nebo majonézu. Kalorickou zátěž tak sníží salátům, omáčkám, ale i těstům, které budou díky němu krásně vláčné.