Rajská omáčka recept
- 5 min
- 131 min
- Střední
- 4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 525 kcal
- 39 g bílkovin
- 17 g tuků
- 52 g sacharidů
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g mrkve (nakrájet na kostičky)
- 100 g bulvového celeru (nakrájet na kostičky)
- 100 g kořenové petržele (nakrájet na kostičky)
- 550 g hovězího zadního
- 200 g bílé cibule (nakrájet najemno)
- 30 g rajčatového protlaku
- 2 g bobkového listu
- 5× kuličky nového koření
- 1× celá skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 2,95 l vody
- 200 g celozrnných těstovin (typu kolínka)
- 13 g másla
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Ve větším hrnci si na středním plameni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou mrkev, celer a petržel a vše opékejte 4–5 minut.
Poté do hrnce přidejte hovězí maso a opékejte ho 1–2 minuty z každé strany.
Následně přidejte nakrájenou cibuli, rajčatový protlak, bobkové listy, nové koření, skořici, třtinový cukr, sůl a pepř, zvyšte plamen na vysoký stupeň a vše opékejte 1–2 minuty.
Poté do hrnce přidejte rajčata z plechovky a 950 ml vody, ztlumte plamen na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 1–2 hodiny do změknutí masa – dostatečně uvařené maso poznáte tak, že když do něj píchnete nožem, hladce sjede z čepele.
Mezitím si uvařte těstoviny: v jiném hrnci si přiveďte k varu 2 l vody, osolte, přidejte těstoviny a vařte je na středním plameni po dobu uvedenou na obalu (obvykle se jedná o 5–8 minut).
Až maso v hrnci změkne, vyndejte ho z hrnce, odložte stranou na talíř a nakrájejte na 4 kusy.
Poté z hrnce odstraňte skořici, nové koření a bobkové listy a následně celý obsah hrnce rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
Do vzniklé směsi přidejte máslo a podle chuti sůl a pepř a ještě jednou promixujte.
Nyní si nachystejte 4 servírovací talíře a rozdělte do nich uvařené těstoviny.
Poté do každého talíře přidejte rajčatovou omáčku z hrnce a 1 kus vařeného masa a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Recept za mě super, omáčka chutnala výborně a maso bylo krásně měkké. Jen cukru jsem přidala nakonec víc a vody bych naopak pro příště ubrala. Fakt díky, přítel chválil:)
Úžasná. Chutnala jako když jsem byla mala.