RajÄŤata
RajÄŤe má svĹŻj pĹŻvod v JiĹľnĂ a StĹ™ednĂ Americe a do Evropy se dostalo v 16. stoletĂ spoleÄŤnÄ› s bramborami. Z botanickĂ©ho hlediska nenĂ zeleninou, ale ovocem. NezralĂ© plody mohou zpĹŻsobit otravu organismu. RajÄŤata jsou plná vit. C, B, E, draslĂku, karotenu a antioxidantĹŻ. PodporujĂ ÄŤinnost ledvin, imunitnĂ systĂ©m, proÄŤišťujĂ organismus a pomáhajĂ proti arteriosklerĂłze. RajÄŤata se hodĂ jak ve studenĂ©, tak v teplĂ© kuchyni. Salát je hraÄŤka, ale co takhle udÄ›lat rajÄŤatovou polĂ©vku, omáčku ÄŤi zkusit domácĂ keÄŤup? A co pak takhle nakládaná, sušená, grilovaná ÄŤi peÄŤená?