

Ragú s kořenovou zeleninou a vinným octem
10 min
160 min
Snadné
4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 435 Kcal
- 29 g bílkovin
- 22 g tuků
- 30 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 g bílé cibule (nakrájet na kostičky)
- 180 g mrkve (oloupat a nakrájet na kostky)
- 100 g bulvového celeru (oloupat a nakrájet na kostky)
- 150 g kořenové petržele (oloupat a nakrájet na kostky)
- 500 g hovězího zadního (nakrájet na kostky)
- 30 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 750 ml hovězího vývaru
- 1 l vody
- 2× snítka čerstvého rozmarýnu (lze nahradit 1 lžicí sušeného)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekat najemno)
- 2 kusy bobkového listu
- 3 kusy kuliček nového koření
- 200 g hnědých žampionů (nakrájet na čtvrtky)
- 2 lžíce natě čerstvé hladkolisté petržele (nakrájet nahrubo)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Připravte si větší hrnec, nalijte do něj olivový olej a rozpalte jej na středním plameni.
Jakmile bude olej dostatečně rozpálený, přidejte cibuli a stále na středním plameni restujte 5–7 minut, dokud cibule nebude zlatavá.
Poté do hrnce vložte mrkev, celer a petržel a restujte dalších 8–10 minut.
Po uplynutí uvedeného času přidejte maso, sůl, pepř, rajčatový protlak, cukr a ocet a vše restujte 5–7 minut na středním plameni.
Ve chvíli, kdy bude směs zarestovaná, ji zalijte vývarem a vodou a přidejte bylinky a koření.
Hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte na mírném plameni 1,5–2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Až bude maso měkké, vyjměte ho ze základu na omáčku a pomocí tyčového mixéru vše důkladně rozmixujte dohladka (minimálně 3–4 minuty).
Poté maso vložte zpět do omáčky, osolte, opepřete a přidejte žampiony. Hrnec opět přiklopte pokličkou a vše vařte dalších 10–12 minut na středním plameni.
Hotovou omáčku posypte nahrubo nakrájenou hladkolistou petrželovou natí a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
mňam
Jednoduché, časově náročnější, ale velmi dobré jídlo! Dala jsem víc masa, místo hovězího jelení a nic jsem nemixovala, omáčka se krásně zredukovala. Určitě zopakuji!
Super recept, chuťová bomba akorát sem maso musela vařit déle aby bylo měké 👍