Jahodový koláč
- 207 min
- 80 min
- Střední
- 12 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 318 kcal
- 5 g bílkovin
- 24 g tuků
- 19 g sacharidů
Suroviny
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany
- 80 g xylitolu (lze nahradit třtinovým cukrem)
- 2× vejce velikosti M
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g čerstvých jahod (na ozdobení)
- 220 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 20 moučkový třtinový cukr
- 1 g kypřicího prášku do pečiva
- 100 g másla (nakrájet na menší kousky)
- 1× vaječný žloutek
- 2 lžíce vody
Štítky
Postup přípravy
V míse smíchejte hladkou mouku s třtinovým moučkovým cukrem a kypřícím práškem. Do sypké směsi vpracujte rukama nebo robotem máslo nakrájené na menší kousky. Poté do mísy přidejte žloutek s 1–2 lžícemi vody a ze směsi vypracujte těsto. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici.
Mezitím si připravte náplň – v míse vyšlehejte pěnu z mascarpone, smetany ke šlehání a xylitolu. Dbejte na to, aby výsledná konzistence nebyla tuhá. Suroviny šlehejte jen tak, aby se ingredience propojily a směs se lehce nadlehčila. Následně do pěny krátce zašlehejte vejce a vanilkový extrakt.
Troubu předehřejte na 200 °C. Odleželé těsto vyndejte z lednice a nechte 5 minut povolit při pokojové teplotě. Pracovní plochu si posypte trochou mouky a z těsta vyválejte plát silný zhruba 3 mm. Koláčovou formu (⌀ 21 cm) vyložte pečicím papírem a poté vyváleným plátem těsta. Těsto ve formě upravte tak, aby okraje dosahovaly do výšky zhruba 4 cm.
Těsto zakryjte alobalem, vysypte luštěninami a pečte tzv. naslepo 10 minut při 200 °C. Poté alobal odstraňte a korpus pečte dalších 8–10 minut dozlatova.
Troubu ztlumte na 160 °C, korpus vyndejte z trouby a nalijte do něj připravenou náplň. Korpus s náplní vraťte zpět do trouby a pečte 1 hodinu.
Upečený koláč nechte zcela vychladnout v troubě – s koláčem nejlépe moc nehýbejte. Nakonec vychladlý koláč ozdobte jahodami a můžete servírovat.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Je velmi chutný, děkujeme😀
S těstem na korpus se hůře pracovalo, bylo tuhé a drobilo se, vyválet spíš nešlo, nakonec jsem do formy namačkala. Dozdobila jsem vrstvou jahod a jahodovým rozvarem s želatinou. Moc nám koláč chutnal.
Krasne upeceny, susenkovy korpus, Smetanova náplň, nedala jsem vanilku, doporučuji ❤️