
Sada 3 nožů Opinel

Troubu předehřejte na 180 °C.
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlových plátků a hořké čokolády.
Formu (20 × 30) cm vymažte tukem, vyložte pečicím papírem a naplňte vzniklým těstem. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Před vytažením perníku z trouby zkontrolujte propečenost těsta špejlí. Špejli zapíchněte do středu perníku a vytáhněte. Pokud vytáhnete suchou špejli, je perník dostatečně propečený. Pokud ne, vraťte ho na dalších pár minut dopéct do trouby.
Než se perník upeče, rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Upečený perník nechte vychladnout na mřížce. Poté ho polijte rozpuštěnou čokoládou, posypte plátky mandlí, nakrájejte na 12 kousků a podávejte.
Získejte sezónní recepty a tipy každý týden zcela zdarma
Skvělý pomocník při tvorbě jídelníčku nebo plánu vaření pro rodinu
Snadné odhlášení kdykoliv jedním klikem
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
vynikající 😍
Těsto bylo příliš tuhé, přidávala jsem mléko, dokud nebylo tekuté. Nechala jsem se inspirovat paní, která přidala višně, shodou okolností jsem měla zbylé naložené v griotce. Navíc jsem do testa zamíchala nadrcene pekanove ořechy. Perník dobrý, ale i pres višně dost hutný a suchý. Pekl se přes hodinu.
Moc nám chutnal. Použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku, vinný kámen a přidala jsem švestky, jinak podle receptu a povedl se.