Celozrnný perník
- 20 min
- 60 min
- Střední
- 12 porcí
Jíme zdravě ve městě i na venkově se slevou 80 %
Strana 180Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 276 kcal
- 9 g bílkovin
- 15 g tuků
- 22 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C.
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě mandlových plátků a hořké čokolády.
Formu (20 × 30) cm vymažte tukem, vyložte pečicím papírem a naplňte vzniklým těstem. Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte 45–50 minut při 170–180 °C. Před vytažením perníku z trouby zkontrolujte propečenost těsta špejlí. Špejli zapíchněte do středu perníku a vytáhněte. Pokud vytáhnete suchou špejli, je perník dostatečně propečený. Pokud ne, vraťte ho na dalších pár minut dopéct do trouby.
Než se perník upeče, rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Upečený perník nechte vychladnout na mřížce. Poté ho polijte rozpuštěnou čokoládou, posypte plátky mandlí, nakrájejte na 12 kousků a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Super recept, ale po přečtení recenzi jsem ho trosku upravila - dala jsem 240g muka, celé balení kypřicího prasku, více medu, navrch jsem dala dzem a čokoládu. A je výborný, jasné, že trošku tužší, ale skvělý.
Automaticky přeloženo
Po přečtení komentářů jsem si rovnou recept upravila - ubrala jsem cca 30 g mouky, přidala jsem 2 nastrouhaná jablka a pro výraznější chuť jsem nahradila skořici perníkovým kořením. Perník sice nevyběhl, potřela jsem jej pro větší vláčnost meruňkovou marmeládou se sníženým obsahem cukru a až částečně vpila, polila jsem jej hořkou čokoládou. Chuťově moc dobré, mírné úpravy zajistily vláčnost, ale je potřeba počítat s tím, že je poměrně hutný. Pekla jsem jen 30 minut, pak už byla špejle suchá. :)
Také mi nevyběhl. Chuťově to šlo, přidala jsem po inspiraci z komentářů nastrouhané jablko a zbytek marmelády. A protože mi záhadně zmizela tmavá čokoláda na vaření, musela jsem použít bílou.