
Pastináková polévka
10 min
30 min
Snadné
2 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 703 Kcal
- 15,1 g bílkovin
- 33,7 g tuků
- 84,8 g sacharidů
Suroviny
- 200 g pastináku
- 100 g bulvového celeru
- 1 střední žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 střední syrové brambory (varný typ B)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 125 ml sójové smetany (nebo jakékoliv jiné smetany na vaření) + 2 lžíce na ozdobu
- 2 snítky čerstvého tymiánu na ozdobu
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého bílého pepře
- 1 lžička drceného červeného pepře
Postup přípravy
Pastinák, celer, cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Ve větším hrnci rozpalte olej. Nejdříve na středním plameni dozlatova orestujte cibuli a česnek, poté přimíchejte všechnu nakrájenou zeleninu a opékejte dalších 5 minut.
Zalijte vývarem, přidejte sůl a vařte na mírném plameni 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
Polévku dochuťte smetanou, bílým pepřem a případně další solí.
Ozdobte snítkou čerstvého tymiánu, červeným pepřem, zakápněte smetanou a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
V receptu není uvedeno množství pastiňáku, nebo jsem přehlédla? 🙃🙂