Tvarohový dort Míša
- 340 min
- 20 min
- Střední
- 10 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 300 kcal
- 13 g bílkovin
- 21 g tuků
- 17 g sacharidů
Suroviny
- 4× vejce velikosti M
- 40 g medu
- 2 lžíce řepkového oleje
- 3 lžíce polotučného kravského mléka
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 60 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžíce holandského kakaa
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175–180 °C.
Mezitím začněte s přípravou korpusu. Připravte si 2 misky. Každé vejce rozklepněte a žloutky a bílky oddělte do misek. Do misky se žloutky přidejte med s řepkovým olejem a společně je vyšlehejte do pěny. K vyšlehaným žloutkům přilijte 3 lžíce mléka, přisypte prášek do pečiva, špaldovou mouku a kakao a ze vzniklé směsi vypracujte řidší těsto.
Vzniklé těsto dejte na chvíli stranou a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Jakmile je sníh vyšlehaný, postupně jej zašlehávejte do řidšího těsta.
Připravte si dortovou formu (⌀ 25 cm) a vyložte ji pečicím papírem. Připravené těsto nalijte do formy a dejte péct do předehřáté trouby na 12–15 minut při 175–180 °C.
Hotový korpus nechte po upečení alespoň 35–40 minut vychladnout.
Mezitím si připravte menší kastrol s 200 ml vody a na středním plameni přiveďte vodu k varu. Než se voda začne vařit, ve větší míse smíchejte tvaroh s medem. Poté do vroucí vody přisypte agar a povařte 30 sekund na středním plameni. Následně celý obsah kastrolu nalijte do misky s tvarohem a vše důkladně promíchejte. Vzniklý krém naneste na upečený korpus a dejte alespoň na 4 hodiny vychladit do lednice.
Jakmile krém ztuhne, rozpusťte nad vodní lázní čokoládu s máslem a vodou. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou, máslem a 2 lžícemi vody a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou. Nakonec rozpuštěnou čokoládu rovnoměrně nalijte na krém a nechte alespoň 1 hodinu ztuhnout.
Hotový dort nakrájejte na 10 porcí a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný dort, jen čokoláda jak ztvrdne, tak se láme a sjíždí po tvarohu, takže příště něčím víc naředím, aby se lépe krájelo.