HledatHledatMojeMojeKošíkKošík0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

  • 295 Kcal
  • 10 g bílkovin
  • 14 g tuků
  • 30 g sacharidů

Získejte nejlepších 80 receptů z kuchařky ZDARMA

  • 80 tipů na chutnou letní inspiraci
  • Pomocník při tvorbě jídelníčku nebo plánu vaření pro rodinu
  • Jezte zdravě, pochutnejte si a uvařte do 30 minut

Suroviny

25 porcí

Postup přípravy

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Hořkou čokoládu začněte rozehřívat nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.

2

Do velké mísy prosejte špaldovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

3

V jiné míse vyšlehejte mléko, vejce a slunečnicový olej. Vzniklou emulzi vlijte do mísy s moukou, přidejte rozpuštěnou čokoládu, med a zamíchejte. Nakonec přimíchejte vlašské ořechy a vytvořte kompaktní husté těsto.

4

Formu na bábovku* důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby. Bábovku pečte 50–60 minut při 165–175 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.

5

Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 porcí a podávejte.

6

*Použili jsme netradičně velkou formu na bábovku, na klasický recept vám bude stačit, když použijete ½ nebo ⅔ množství ingrediencí.

Autor receptu
Tým Jíme Zdravě
Založte si svůj receptář
  • Ukládejte si oblíbené recepty
  • Pište si poznámky k receptům
  • Mějte přehled o svých hodnoceních

Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními

Jane Krupičková
26. ledna 2021

Bez kafe se nedala moc spolknout. Ne že by byla suchá .. naopak. Dělala jsem z poloviční porce surovin a pekla 65 min. Chuťově jinak dobrá. Super s kokosovým kafem.

Více informací o receptáři www.jimezdrave.cz
Děláme zdravé a snadné recepty pro celou rodinu

Přihlaste se k odběru receptů

Mějte přehled o všech nových receptech! Dvakrát týdně vám je pošleme na e-mail. A kdyby vám náhodou nechutnalo, snadno se odhlásíte.

Založte si svůj receptář

  • Ukládejte si oblíbené recepty
  • Pište si poznámky k receptům
  • Mějte přehled o svých hodnoceních