Ořechová bábovka s čokoládou
20 min
60 min
Střední
25 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 295 Kcal
- 10 g bílkovin
- 14 g tuků
- 30 g sacharidů
Suroviny
- 200 g hořké čokolády (min. 80 % kakaa)
- 900 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 g holandského kakaa
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 750 ml polotučného mléka
- 3 vejce
- 100 ml slunečnicového oleje
- 90 g medu
- 100 g vlašských ořechů
- 20 g másla na vymazání formy
- 60 g celozrnné špaldové mouky hladké na podsypání formy
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 °C. Hořkou čokoládu začněte rozehřívat nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Do velké mísy prosejte špaldovou mouku, kakao a prášek do pečiva.
V jiné míse vyšlehejte mléko, vejce a slunečnicový olej. Vzniklou emulzi vlijte do mísy s moukou, přidejte rozpuštěnou čokoládu, med a zamíchejte. Nakonec přimíchejte vlašské ořechy a vytvořte kompaktní husté těsto.
Formu na bábovku* důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby. Bábovku pečte 50–60 minut při 165–175 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.
Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 porcí a podávejte.
*Použili jsme netradičně velkou formu na bábovku, na klasický recept vám bude stačit, když použijete ½ nebo ⅔ množství ingrediencí.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Bez kafe se nedala moc spolknout. Ne že by byla suchá .. naopak. Dělala jsem z poloviční porce surovin a pekla 65 min. Chuťově jinak dobrá. Super s kokosovým kafem.