HledatHledatMojeMojeKošíkKošík 0
Chci vařit Obchod Kontaktujte nás

Postup přípravy

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Hořkou čokoládu začněte rozehřívat nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.

2

Do velké mísy prosejte špaldovou mouku, kakao a prášek do pečiva.

3

V jiné míse vyšlehejte mléko, vejce a slunečnicový olej. Vzniklou emulzi vlijte do mísy s moukou, přidejte rozpuštěnou čokoládu, med a zamíchejte. Nakonec přimíchejte vlašské ořechy a vytvořte kompaktní husté těsto.

4

Formu na bábovku* důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby. Bábovku pečte 50–60 minut při 165–175 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.

5

Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 porcí a podávejte.

6

*Použili jsme netradičně velkou formu na bábovku, na klasický recept vám bude stačit, když použijete ½ nebo ⅔ množství ingrediencí.

Autor receptu
Tým Jíme zdravě
Založte si svůj receptář
  • Ukládejte si oblíbené recepty
  • Pište si poznámky k receptům
  • Mějte přehled o svých hodnoceních

Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními

Viktor Valík
13. února 2021

Jak by asi mohla chutnat mouka s mlékem... ano, je opravdu logické zmínku o mega bábovce, na kterou je recept koncipován, dát až úplně na konec. Do těsta se mi nepodařilo dat ani všechnu mouku, protože už při 600g bylo těsto velmi husté. Babovka je úplně bez chuti

Péťa Bártová
12. února 2021

Žádný zázrak to není, těsto je moc hutné a ani po 70 minutách pořádně neupečené..bábovku moc nepřipomíná

Jane Krupičková
26. ledna 2021

Bez kafe se nedala moc spolknout. Ne že by byla suchá .. naopak. Dělala jsem z poloviční porce surovin a pekla 65 min. Chuťově jinak dobrá. Super s kokosovým kafem.

Více informací o receptáři www.jimezdrave.cz
Děláme zdravé a snadné recepty pro celou rodinu

Přihlaste se k odběru receptů

Mějte přehled o všech nových receptech! Dvakrát týdně vám je pošleme na e-mail. A kdyby vám náhodou nechutnalo, snadno se odhlásíte.

Založte si svůj receptář

  • Ukládejte si oblíbené recepty
  • Pište si poznámky k receptům
  • Mějte přehled o svých hodnoceních