Kiwi řezy
- 510 min
- 28 min
- Střední
- 20 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 235 kcal
- 9 g bílkovin
- 9 g tuků
- 27 g sacharidů
Suroviny
- 165 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 38 g kukuřičného škrobu
- 12 g kypřicího prášku do pečiva
- 65 g másla
- 65 ml vody
- 5× vejce velikosti M
- 75 g třtinového cukru krystal
- 400 ml vody
- 1 kg polotučného tvarohu
- 90 g medu (v tekutém stavu)
- 400 g zakysané smetany (12 % tuku)
- 20 g agaru v prášku
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a plech (ideálně s vyššími okraji) vyložte pečicím papírem.
Poté začněte s přípravou piškotu. Do větší mísy prosejte hladkou špaldovou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a vše promíchejte. Poté v malém hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo. Rozpuštěné máslo stáhněte z plamene, přilijte k němu 65 ml vody, promíchejte a směs nechte vychladnout.
Zatímco máslo s vodou chladne, ve větší hlubší míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Během šlehání postupně přidávejte po lžících třtinových cukr (celkem přidejte 40 g). Sníh je hotový v momentě, kdy má konzistenci lesklé pěny.
Poté v druhé míse vyšlehejte žloutky se zbylými 35 g třtinového cukru do pěny. Jakmile bude pěna hotová, opatrně ji vařečkou přimíchejte do mísy s vyšlehanými bílky. Jako poslední přidejte prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kukuřičným škrobem a již vychladlou směs másla a vody. Vše promíchejte, vzniklé těsto nalijte na plech a dejte péct do předehřáté trouby na 175–180 °C na 20–22 minut.
Upečený korpus nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Jakmile korpus vychladne, začněte připravovat krémovou vrstvu. Do menšího hrnce nalijte 400 ml vody a přiveďte k varu. Mezitím do větší mísy dejte tvaroh, med a zakysanou smetanu. Promíchejte metličkou a jakmile se voda začne vařit, do hrnce vsypte agar. Plamen snižte na střední a míchejte cca 30 sekund. Zahuštěnou tekutinu nalijte do mísy s tvarohem a pořádně promíchejte. Hotovou krémovou směs naneste na vychladlý korpus a dejte vychladit do lednice na alespoň 4 hodiny (nebo přes noc).
Jakmile krém zchladne, kiwi oloupejte a nakrájejte na přibližně 0,5 cm silná kolečka. Poté kiwi rozprostřete po povrchu celé krémové vrstvy.
Do středně velkého hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte med a vanilkový pudink a za stálého míchání nechte 1–2 minuty zhoustnout na středním plameni. Poté pudink ihned nalijte na krémový korpus s kiwi, rovnoměrně rozprostřete a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Hotové kiwi řezy nakrájejte a podávejte chlazené.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborné, na léto osvěží.
Všem nám moc chutnal,jedním slovem výborný zákusek s kiwi
Dělali jsme ho podle návodu, jen jsme med vyměnili za čekankový sirup. Dokonalá chuť a nenáročný na přípravu.