
Kakaový koláč s jablky a ořechy
50 min
43 min
Snadné
12 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 138 Kcal
- 3 g bílkovin
- 6 g tuků
- 14 g sacharidů
Suroviny
- 120 g celozrnné pšeničné mouky hladké
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 15 g holandského kakaa
- 75 g xylitolu nebo erythritolu
- 1 vejce
- 90 ml polotučného mléka
- 20 g kokosového oleje v tekutém stavu
- 250 g jablek (oloupaných a nastrouhaných nahrubo)
- 40 g vlašských ořechů (nadrcených najemno)
- 50 g čokolády na vaření (minimálně 55 % kakaa)
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180–185 °C.
Formu na dort (20 cm × 20 cm) vyložte pečicím papírem.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, xylitol, vejce, mléko a olej a vše důkladně promíchejte tak, aby vzniklo kompaktní těsto.
Těsto vložte do připravené formy na dort a rovnoměrně rozprostřete.
Poté těsto pokryjte nahrubo nastrouhanými jablky a posypte najemno nadrcenými ořechy.
Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut při 180–185 °C.
Jakmile se koláč upeče, rozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Rozpuštěnou čokoládou pokapejte pomocí lžíce povrch koláče.
Koláč nechte alespoň 40 minut vychladnout a poté podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Tak na tomto koláči jsme si doma moooc pochutnali! :-) Místo sladidla jsem dala klasický třtinový cukr (menší množství). Rozhodně jsem nedělala naposledy.
dobrý 🙂
Perfektní 😍. Mám větší formu na dort, tak jsem dělala z dvojité dávky.