

Celozrnná maková bábovka
25 min
60 min
Střední
20 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 159 Kcal
- 6 g bílkovin
- 7 g tuků
- 22 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
- 160 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 80 g mletého máku
- 5× vajec
- 1 lžička mandlového extraktu
- 2 lžíce medu
- 100 ml ovesného mléka (lze nahradit jiným mlékem)
- 40 g kokosového oleje
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 30 g celozrnné špaldové mouky hladké (na vysypání formy)
- špetka soli
- 10 g kokosového oleje (na vymazání formy)
Štítky
Postup přípravy
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170°C.
Mouku smíchejte s mákem a práškem do pečiva.
V misce rozšlehejte vejce, med a olej a vše přimíchejte k mouce s mákem a práškem do pečiva.
Do těsta nakonec zapracujte mléko.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte péct do předehřáté trouby.
Pečte 40-45 minut při 160-170 °C. Těsto vyzkoušejte špejlí. Špejli zapíchněte do bábovky, vytáhněte a pokud je povrch špejle suchý, bábovka je propečená. Pokud je špejle od těsta, nechte bábovku ještě pár minut dopéct.
Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Bábovka dobrá, malinko sušší a málo sladká, i když jsem přidala lžíci medu navíc. Polila jsem kousek čekankovým sirupem, máchala vsáknout. Kaloricky sice horší, ale chuťově výborné.
Skvělá bábovka, těsto nesladké, přidány navíc 2 lžíce medu. Přidáno perníkové koření. Pro nadýchanost vyšlehány bílky do sněhu. Co mi vadí soda v bábovce jde hrozně cítit - příště vynechám. Do klasické formy potřeba dělat ze dávek. Mouka není na vysypání ideální, bábovka se mi trhala.
Dvě lžíce medu jsou opravdu málo, babovka nebyla vůbec sladká a to jsem pridala ještě rozinky. Ale jinak je dobra.