
Treska s fenyklem, chřestem a pórkem
20 min
12 min
Střední
4 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 418 Kcal
- 31 g bílkovin
- 11 g tuků
- 47 g sacharidů
Suroviny
- 200 g fenyklové bulvy
- 100 g pórku
- 3 stroužky česneku
- 3 g čerstvého tymiánu
- 150 g zeleného chřestu
- 240 g bílé quinoy v suchém stavu
- 1.5 l vody
- 500 g filetů z tresky obecné bez kůže
- 1 lžíce olivového oleje
- kůra z 1 citronu
- 125 ml rýžové smetany
- 200 ml kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Troubu dejte předehřívat na 165 °C a vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm).
Poté si nakrájejte fenyklovou bulvu na tenké plátky, pórek nakrájejte na menší kousky a česnek a tymián nasekejte najemno.
Výhonky chřestu omyjte a každému odkrojte cca 3 cm od dolního konce.
Následně si dejte vařit quinou: nasypte ji do hrnce, zalijte 1,5 l vody, osolte, přiveďte k varu a nechte vařit 10–12 minut na středním plameni.
Mezitím dejte péct tresku – všechny filety omyjte, osušte, posypte solí a pepřem, naskládejte na vyložený plech a dejte péct do předehřáté trouby na 10–11 minut při 160–165 °C.
Během vaření quinoy a pečení tresky si připravte zeleninovou směs. Ve větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájený fenykl a opékejte ho 2 minuty na středním plameni. Poté do pánve přidejte nakrájený pórek a vše opékejte další 1 minutu.
Následně přidejte nasekaný česnek, tymián a citronovou kůru, promíchejte, výslednou směs zalijte rýžovou smetanou a kuřecím vývarem a celý obsah pánve vařte 3–4 minuty na středním plameni.
Nakonec do pánve přidejte chřest, podle chuti směs osolte a opepřete, promíchejte a vařte ještě 2 minuty. Poté vypněte ohřev a pánev prozatím přiklopte pokličkou.
Uvařenou quinou sceďte, rozdělte ji do 4 talířů, ke každé porci přidejte pečenou tresku a zeleninovou směs z pánve a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními