Chřest
ChĹ™est je typickou evropskou plodinou. Rozlišujeme tĹ™i druhy dle zpĹŻsobu pÄ›stovánà – bĂlĂ˝ (jemnÄ›jšĂ), zelenĂ˝ (vĂ˝raznĂ˝) a fialovĂ˝. Je nejcennÄ›jšà jarnĂ zeleninou, která vám dodá stopovĂ© prvky jako draslĂk, zinek ÄŤi fosfor. BlahodárnÄ› pĹŻsobĂ na kĹŻĹľi a orgány spojenĂ© s látkovou vĂ˝mÄ›nou. VeškerĂ© škodliviny odplavĂ z tÄ›la pryÄŤ. ÄŚerstvĂ˝ chĹ™est je pevnĂ˝, neohebnĂ˝ a stonky o sebe vrĹľou a hlaviÄŤky nejsou uvadlĂ© a rozvitĂ©. ChĹ™est pĹ™ipravĂte tak, Ĺľe stonky zbavte dĹ™evitĂ˝ch koncĹŻ, vÄ›tšinou se jedná o 2 aĹľ 3 cm spodnà části. PotĂ© jej blanšĂrujte, zapĂ©kejte, grilujte, pouĹľijte ÄŤerstvĂ˝ do salátĹŻ ÄŤi polĂ©vek.