Švédské masové kuličky
- 30 min
- 50 min
- Snadné
- 6 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 312 kcal
- 29 g bílkovin
- 20 g tuků
- 9 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Mrkev oloupejte a nakrájejte na hrubší kolečka. Celer očistěte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na čtvrtky. Česnek oloupejte a petrželovou nať omyjte.
Nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek i petrželovou nať dejte do kuchyňského mixéru a rozmixujte najemno. Poté do mixéru přidejte vejce, mleté maso, sůl a pepř a vše mixujte, dokud se ingredience nepropojí a směs nezíská hladší konzistenci.
Nachystejte si velkou pánev a dejte do ní 2 lžíce olivového oleje. Troubu předehřejte na 180 °C, připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Z rozmixované masové směsi vytvarujte cca 40 kuliček, které pokládejte na talíř.
Až zpracujete všechnu směs, rozehřejte připravenou pánev s olejem na středním až silném plameni a kuličky na ní opékejte cca 3–4 minuty dozlatova. Opečené kuličky dávejte na vyložený plech.
Až opečete všechny kuličky, dejte plech do trouby a pečte 15–20 minut při 170–180 °C.
Mezitím si připravte omáčku: Do pánve, ve které se opékaly kuličky, přidejte máslo a na mírném plameni ho nechte rozpustit. Po rozpuštění máslo zasypte moukou a vzniklou směs míchejte metličkou 2–3 minuty na mírném plameni.
Poté obsah pánve zalijte 100 ml vývaru a rychle míchejte, aby se z mouky nevytvořily hrudky. Následně do pánve přilijte dalších 200 ml vývaru, promíchejte, zvyšte plamen na střední stupeň a směs nechte 1 minutu provařit.
Poté do pánve nalijte zbylých 200 ml vývaru, plamen opět snižte na mírný stupeň a obsah pánve nechte vařit cca 20 minut na mírném plameni. Po této době do pánve přidejte sójovou omáčku a hořčici a vzniklou směs dochuťte solí a pepřem.
Upečené masové kuličky rozdělte do 6 talířů, zalijte připravenou omáčkou a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborné.