
Lasagne ze sladkých brambor
20 min
54 min
Střední
6 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 376 Kcal
- 29 g bílkovin
- 18 g tuků
- 23 g sacharidů
Suroviny
- 500 g syrových batát
- 130 g žluté cibule (nasekané najemno)
- 3 stroužky česneku
- 400 g cottage sýru
- 1 vejce
- 1 lžička mletého oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g kvalitního mletého hovězího masa
- 1 lžička mletého tymiánu
- 1 lžička mletého rozmarýnu
- 800 g krájených loupaných rajčat z plechovky
- 100 g strouhané mozzarelly
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 185 °C. Batáty očistěte a nakrájejte, nebo nastrouhejte na tenké plátky (cca 2–3 mm). Cibuli s česnekem oloupejte, cibuli nasekejte najemno a česnek nastrouhejte najemno.
V misce smíchejte cottage s vejcem, lžičkou oregana, solí a pepřem a dejte stranou.
V hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nasekanou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. K cibuli přidejte nastrouhané stroužky česneku a opékejte ještě další 1 minutu. Do pánve přidejte mleté maso a opékejte dalších cca 10 minut. Poté přidejte tymián, rozmarýn a loupaná rajčata, směs zamíchejte a odstavte.
Připravte si zapékací mísu (20 cm × 40 cm). První vrstvu vytvořte z ½ batátových plátků. Vyskládejte je na dno zapékací mísy, přelijte je ½ masové směsi a rovnoměrně rozprostřete po povrchu batát. Poté na masovou směs rovnoměrně navrstvěte ½ cottage směsi. Všechny tyto kroky ještě jednou zopakujte a poslední vrstvu posypte strouhanou mozzarellou.
Zapékaci mísu vložte do předehřáté trouby a pečte při 175–185 °C 35–40 minut.
Hotové lasagne rozdělte do 6 talířů a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný recept. Velmi jsme si pochutnali. Jen jsem na rady výše o trochu více osolila a pekla 60 minut.
Pekla jsem cca hodinu, aby byly brambory měkké, ale chuťově byly lasagne moc dobré. Příště přidám trošku víc soli, jelikož ji rajčata hodně polknou.
Už jsme dělali dvakrát a určitě zařadíme do jídelníčku. Jednoduchý recept a skvělá chuť.