Fazolový guláš
- 10 min
- 28 min
- Snadné
- 4 porce
Suroviny
- 200 g syrových brambor varného typu B
- 120 g bílé cibule
- 150 g vysokoprocentní kuřecí šunky (95 % masa)
- 1 lžíce čerstvé pažitky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 700 ml zeleninového vývaru (lze nahradit vodou)
- 300 g červených fazolí z konzervy (scedit)
- 300 g bílých předvařených fazolí (scedit)
- 100 ml smetany na vaření (12 % tuku)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si připravte potřebné suroviny. Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a kuřecí šunku nakrájejte na nudličky. Pažitku nasekejte najemno a nechte stranou.
Ve větším hrnci rozehřejte na středním plameni 2 lžíce olivového oleje. Jakmile je olej rozpálený, vložte do hrnce najemno nakrájenou cibuli a opékejte 2–3 minuty na středním plameni. Poté do hrnce přidejte šunku a opékejte další 3–4 minuty na středním plameni.
Jakmile je šunka opečená, přidejte k ní rajčatový protlak, sladkou mletou papriku a na kostičky nakrájené brambory. Vše opékejte na středním plameni 1 minutu.
Následně obsah hrnce zalijte 700 ml zeleninového vývaru, přidejte scezené červené a bílé fazole, sůl a pepř, stáhněte sílu plamene na mírný stupeň a hrnec přiklopte pokličkou. Směs nechte vařit do té doby, dokud brambory nezměknou, což potrvá cca 15–16 minut.
Po uplynutí času do hrnce přilijte 100 ml smetany na vaření, dle chuti směs osolte a opepřete, zvyšte sílu plamene na střední stupeň a nechte ještě 3–4 minuty provařit.
Jakmile je fazolový guláš provařený, vypněte plamen a podávejte. Jednotlivé porce guláše posypte před podáváním čerstvě nasekanou pažitkou.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborné!
Trochu jsem to posílil: přidal jsem ještě papriku a udělal to pikantnější s trochou chilli. Určitě to udělám jindy 😇
Automaticky přeloženo
výborný 👍🏻 do méně zdravé verze přidána klobáska, chilli, kmín a zahuštěno chlebem