Celozrnná pizza s červenou řepou
- 135 min
- 75 min
- Náročné
- 4 kusy
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 940 kcal
- 27,9 g bílkovin
- 32,9 g tuků
- 125 g sacharidů
Suroviny
- 1× sušené droždí
- 3 lžičky třtinového cukru
- 500 ml rostlinného mléka (můžete nahradit polotučným kravským)
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 280 g celozrnné žitné mouky hladké
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného česneku
- 3 lžičky olivového oleje
- 400 g předvařené červené řepy (nakrájet na plátky)
- 1× střední bílá cibule (nakrájet najemno)
- 1 lžíce rajčatového protlaku (bez cukru)
- 400 g drcených loupaných rajčat v plechovce
- 1 lžička lahůdkového droždí
- 100 g feta sýra
- 100 g vlašských ořechů
- čerstvá bazalka (na ozdobení)
- sůl
- pepř
Štítky
Postup přípravy
Sušené droždí, třtinový cukr a mléko smíchejte v hrníčku a nechejte vzejít kvásek (zabere to zhruba 15 minut).
Ve velké míse smíchejte obě mouky, sůl, oregano, bazalku, česnek a 2 lžičky olivového oleje a přilijte trochu šťávy z červené řepy.*
Přimíchejte kvásek a zapracujte jej do těsta. Těsto propracovávejte alespoň 10 minut.
Těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout alespoň 1,5 hodiny na teplém místě.
Mezitím si připravte omáčku: Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a na mírném plameni na něm osmahněte cibuli. Přidejte rajčatový protlak a rajčata z konzervy, osolte a opepřete.
Směs na mírném plameni prohřívejte cca 10 minut, poté dochuťte lahůdkovým droždím a odstavte.
Troubu předehřejte na 250 °C. Připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 části.
Těsto postupně rozválejte do kruhu, přesuňte na připravený plech, potřete připravenou omáčkou a poklaďte nakrájenou řepou.
Pečte 10–15 minut na 190–200 °C, poté posypejte fetou, ořechy a čerstvými lístky bazalky a podávejte. Stejným způsobem postupujte u dalších částí těsta.
* Pokud předvařenou řepu koupíte, můžete využít přebytečnou šťávu ze sáčku. Jinak postačí kousek uvařené řepy rozmixovat s trochou vody a těsto obarvit.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
👍
ZATIM JEDEN Z NEJLEPŠICH RECEPTU TADY