![Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %](https://jz.img0.cz/media/product/img/jak-jime-zdrave-na-jare-se-slevou-68-percent-small_zy1Y9kp.png.276x276_q85_crop.png)
Jak jíme zdravě na jaře se slevou 68 %
![Hydrolyzovaný rybí kolagen (příchuť citron)](https://jz.img0.cz/media/product/img/hydrolyzovany-rybi-kolagen-s-citronovou-prichuti-small_nc24xMc.png.276x276_q85_crop.png)
Žito je jedna z nejzdravějších obilovin na světě a zároveň vydatnější než ostatní obilné mouky. Její výhodou je, že neobsahuje tolik lepku jako pšenice nebo ječmen, díky tomu je z ní pečivo mnohem zdravější. V těstě se tvoří méně bublin, a proto pečivo není tak nadýchané, ale spíše hutnější. Obilky žita obsahují 70 % sacharidů, dále bílkoviny a množství minerálních látek, jako draslík, fosfor, železo nebo fluor. Žitné výrobky pomáhají bojovat s cukrovkou a tělesnou váhou, rakovinou, problémy se střevy a funguje jako prevence proti nádorovým onemocněním. Základní úprava: Celozrnná žitná chlebová mouka se používá převážně k pečení chleba a do perníkových těst. Aby dobře kynulo, doporučujeme ke 4 dílům vždy přidat alespoň jeden díl mouky světlé.