Žitný chléb/Rugbrød – základní recept
- 0 min
- 0 min
- Snadné
- 40 kusů
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 110 kcal
- 4 g bílkovin
- 3 g tuků
- 18 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Ve velké míse smíchejte otruby, krupici, lněná semínka a slunečnicová semínka.
Do mísy přimíchejte žitný kvásek a med.
Do mísy přilijte 700 ml vody a těsto zamíchejte.
Přikryjte pokličkou nebo zavřete víčkem a těsto v ní nechte odstát cca 6 hodin při pokojové teplotě.
Po šesti hodinách přidejte chlebovou mouku, špaldovou mouku, sůl a zamíchejte.
Těsto nechte znovu odležet cca 1 hodinu.
Rozdělte do dvou vymazaných forem na chléb (použili jsme dvě o délce 30 cm).
Obě formy teď přikryjte utěrkou a nechte těsto nakynout cca 1-2 hodiny.
Předehřejte si troubu na 170 °C.
Z obou forem sundejte utěrky, dejte do trouby a pečte při 170-180 °C 1 hodinu.
TIP: Povrch těsta posypte po 30 minutách pečení hrstí slunečnicových a dýňových semínek
*Recept na domácí žitný kvásek najdete na našem webu.
*Každý bochník jsme nakrájeli na 20 plátků.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný
Recept vypada dobře, jen bych upravila název. Žitný chleb by měl být jen ze žita.
Úžasný chléb! Stálo za to čekat na domácí kvásek a upéct tuhle dobrotu! 😊