Veganský čokoládový dort
- 185 min
- 60 min
- Snadné
- 10 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 365 kcal
- 8 g bílkovin
- 22 g tuků
- 31 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 °C. Připravte si koláčovou formu (⌀ 22–25 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
Banány vložte do mísy a rozmačkejte vidličkou (pokud jsou moc tvrdé, dejte je na chvilku do vyhřáté trouby). K rozmačkaným banánům přidejte med a kokosový olej, vše zamíchejte a mísu dejte zatím stranou.
Vezměte si druhou mísu, nasypte do ní špaldovou mouku a přidejte kakao a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte rozmačkané banány.
Přilijte kokosové mléko z obou plechovek, zamíchejte a vzniklé těsto přelijte do připravené koláčové formy.
Korpus dejte do trouby a pečte 55–60 minut na 165–175 °C. (Pečení s banánem způsobí, že korpus bude vždy tak trochu vlhký, proto zkoušení špejlí, jestli je těsto hotové, nedává v tomto případě smysl.)
Zatímco se korpus peče, připravte si náplň: společně rozmixujte avokáda, kakao, javorový sirup a kokosový olej. Náplň dejte do lednice, než se korpus upeče.
Upečený korpus nechte vychladnout. Poté jej podélně rozřízněte a namažte ½ náplně. Zbylou náplní potřete boky a vrch korpusu.
Dort dejte před podáváním alespoň na 1–2 hodiny do lednice.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Dort byl vynikající, dělala jsem na pořadu do práce a všichni si “šmákli”. Jen poznámka: do té náplně jsem dala více javorového sirupu a ještě trochu medu, aby to bylo sladší😋
Dala jsem jen 2 hvězdičky, protože kdybych koláč neupravila, tak by nedopadl dobře. Můj dopadl skvěle, ale recept jsem si dost pozměnila.