Tvarohový dort s domácími celozrnnými piškoty
- 40 min
- 27 min
- Střední
- 8 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 205 kcal
- 20 g bílkovin
- 3 g tuků
- 33 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C a 2 plechy vyložte pečicím papírem.
Pro přípravu piškotů vyšlehejte v míse vejce s třtinovým cukrem do husté pěny ručním šlehačem. Bude to trvat přibližně 5 minut.
K vzniklé pěně přisypte špaldovou mouku a zlehka pomocí stěrky promíchávejte, aby se pěna s moukou propojila. Snažte se míchat opravdu zlehka, aby pěna nespadla.
Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček s rovně řezanou špičkou. Na připravené plechy stříkejte v patřičných odstupech podélné piškoty o délce cca 7 cm. Plechy vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 170 °C .
Upečené piškoty vyndejte z trouby a před stáhnutím z pečicího papíru nechte nejprve zchladnout.
Následně můžete začít s přípravou dortu. Boky dortové formy (⌀ 22 cm) vymažte máslem.
Želatinu dejte do kastrůlku, zalijte 7 lžícemi vody a nechte 10 minut bobtnat na mírném plameni.
Kompotované broskve vyndejte z nálevu, nechte okapat a poté nakrájejte na slabé měsíčky.
Tvaroh vložte do misky a oslaďte xylitolem.
Dno dortové formy vyložte dvěma vrstvami celozrnných piškotů.
Želatinu v kastrůlku zahřívejte na mírném plameni a míchejte metličkou, dokud se nerozpustí. Dejte pozor, aby se nezačala vařit. Až se želatina rozpustí, přidejte k ní 3 lžíce oslazeného tvarohu a prošlehejte metličkou. Ihned poté přelijte tvaroh se želatinou do misky se zbylým tvarohem a rychle promíchávejte metlou, aby se vše důkladně promísilo.
Na vrstvu piškotů naneste necelou polovinu vzniklého krému a rovnoměrně ji stěrkou rozetřete. Formu zespoda poklepejte dlaní, aby si tvarohová náplň sesedla. Na tvarohovou vrstvu vyskládejte nakrájené kompotované broskve a pomocí stěrky nebo dlaní je lehce zamáčkněte do tvarohu. Tuto vrstvu potřete jen takovým množstvím krému, aby se dorovnaly nerovnosti mezi broskvemi a zakryjte zbylými piškoty. Piškoty potřete zbylým krémem, povrch uhlaďte a formu ještě jednou sklepněte.
Formu zakryjte potravinářskou fólií a nechte uležet v lednici.
Hotový tvarohový dort před podáváním ozdobte čerstvou nakrájenou broskví.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními