

Švestkový koláč s mákem
10 min
40 min
Snadné
10 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 229 Kcal
- 7 g bílkovin
- 8 g tuků
- 30 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
- 50 g třtinového cukru
- 2× vejce velikosti M
- 60 g másla (rozpustit)
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 150 ml polotučného mléka
- 150 g mandlového jogurtu (lze použít bílý jogurt)
- 1 lžíce kůry z citronu (nastrouhat najemno)
- 300 g čerstvých švestek (vypeckovat a nakrájet na čtvrtiny)
- 2 lžíce mletého máku
- sůl
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a plech (30 × 40) cm vyložte pečicím papírem.
Do větší mísy vložte třtinový cukr, vejce a rozpuštěné máslo a vše důkladně vyšlehejte do pěny.
Následně do směsi přidejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, mléko, jogurt, citronovou kůru a špetku soli a vše důkladně promíchejte do řidšího litého těsta.
Těsto následně nalijte na připravený plech. Do těsta lehce zatlačte vypeckované čtvrtiny švestek a povrch těsta posypte mletým mákem.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180–185 °C a pečte po dobu 35–40 minut.
Po upečení koláč nechte alespoň 30 minut vychladnout.
Vychladlý koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
koláč výborný, přidala jsem akorát více mléka a dala ochucený jogurt, bílý jsem zrovna neměla, chuťově byl jako linecké 😁
skvělý recept, výborný koláček, akorát jsem přidala o něco více mléka, neboť těsto se zdálo tuhé
Automaticky přeloženo
Výborné