Švestkový koláč s mákem
- 10 min
- 40 min
- Snadné
- 10 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 229 kcal
- 7 g bílkovin
- 8 g tuků
- 30 g sacharidů
Suroviny
- 50 g třtinového cukru
- 2× vejce velikosti M
- 60 g másla (rozpustit)
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 150 ml polotučného mléka
- 150 g mandlového jogurtu (lze použít bílý jogurt)
- 1 lžíce citronové kůry (nastrouhat najemno)
- 300 g čerstvých švestek (vypeckovat a nakrájet na čtvrtiny)
- 2 lžíce mletého máku
- sůl
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si předehřejte troubu na 180–185 °C a plech (30 × 40) cm vyložte pečicím papírem.
Do větší mísy vložte třtinový cukr, vejce a rozpuštěné máslo a vše důkladně vyšlehejte do pěny.
Následně do směsi přidejte špaldovou mouku, prášek do pečiva, mléko, jogurt, citronovou kůru a špetku soli a vše důkladně promíchejte do řidšího litého těsta.
Těsto následně nalijte na připravený plech. Do těsta lehce zatlačte vypeckované čtvrtiny švestek a povrch těsta posypte mletým mákem.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180–185 °C a pečte po dobu 35–40 minut.
Po upečení koláč nechte alespoň 30 minut vychladnout.
Vychladlý koláč nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Do receptu jsem nepřidala mák ale myslím že to vůbec nevadí. Těsto je perfektně vláčné, akorát sladké a není třeba vůbec cukrovat. Určitě zase ráda tento recept použiji i z jiným ovocem. Moc mi chutnal a jen doporučuji!
Je to strašně hořké Ta mouka celozrna zrejme, suche prakticky nepozivatelne ( jedine co jsem v receptu zmenila byl jogurt misto bileho jsem dala misa tvaroh)
Moc dobrý koláč, ke kterému se budu určitě ráda vracet. Jen teda plech 30x40 cm mi připadá příliš velký na uvedené množství surovin, mně stačila dortová forma o průměru 28 cm. A doporučuju prodloužit délku pečení (50 min).