Ořechová bábovka s čokoládou
- 20 min
- 60 min
- Střední
- 25 porcí
Jíme zdravě ve městě i na venkově se slevou 80 %
Strana 167Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 295 kcal
- 10 g bílkovin
- 14 g tuků
- 30 g sacharidů
Suroviny
- 200 g hořké čokolády (80% kakaa)
- 900 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 g holandského kakaa
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 750 ml polotučného mléka
- 3× vejce
- 100 ml slunečnicového oleje
- 90 g medu
- 100 g vlašských ořechů
- 20 g másla (na vymazání formy)
- 60 g celozrnné špaldové mouky hladké (na vysypání formy)
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 175 °C. Hořkou čokoládu začněte rozehřívat nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Do velké mísy prosejte špaldovou mouku, kakao a prášek do pečiva.
V jiné míse vyšlehejte mléko, vejce a slunečnicový olej. Vzniklou emulzi vlijte do mísy s moukou, přidejte rozpuštěnou čokoládu, med a zamíchejte. Nakonec přimíchejte vlašské ořechy a vytvořte kompaktní husté těsto.
Formu na bábovku* důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby. Bábovku pečte 50–60 minut při 165–175 °C. Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.
Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 porcí a podávejte.
*Použili jsme netradičně velkou formu na bábovku, na klasický recept vám bude stačit, když použijete ½ nebo ⅔ množství ingrediencí.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Nie že jedna, mínus tri hviezdičky. Kus nechutného nejedlého betónového gerheňa! Prosím, tento recept nikdy nerobte, ani sa ho nepokúšajte vylepšovať, ZBYTOČNÁ NÁMAHA. Takisto si prečiarknite stranu 150 v kuchárke Jeme zdravo v meste aj na vidieku
Jak by asi mohla chutnat mouka s mlékem... ano, je opravdu logické zmínku o mega bábovce, na kterou je recept koncipován, dát až úplně na konec. Do těsta se mi nepodařilo dat ani všechnu mouku, protože už při 600g bylo těsto velmi husté. Babovka je úplně bez chuti
Žádný zázrak to není, těsto je moc hutné a ani po 70 minutách pořádně neupečené..bábovku moc nepřipomíná