Dort Pavlova
- 15 min
- 95 min
- Náročné
- 8 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 102 kcal
- 10 g bílkovin
- 2 g tuků
- 11 g sacharidů
Suroviny
- 4× vaječný bílek
- 200 g erythritolu (můžete nahradit xylitolem)
- 1 lžíce jablečného octa (nebo vinného octa)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 100 °C.
Připravte si vodní lázeň: potřebujete 2 hrnce (jeden větší, druhý menší) anebo hrnec a menší varnou nádobu.
Do většího hrnce nalijte trochu vody – jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna menší nádoby. Vodu v hrnci přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na střední ohřev.
Následně do hrnce zasuňte menší hrnec (nebo varnou nádobu), do něj dejte bílky, začněte je šlehat a za stálého šlehání k bílkům postupně přidávejte erythritol, ocet a vanilkový extrakt.
Směs šlehejte 5–7 minut, dokud se nevytvoří pevný, lesklý sníh: když z něj vytáhnete metličky, měly by po nich ve sněhu zůstat špičky, které se téměř neohýbají dolů.
Vyložte si plech pečicím papírem, přemístěte na něj vyšlehaný sníh a uhlaďte ho do kruhu o průměru cca 30 cm.
Plech dejte do předehřáté trouby a sněhový korpus nechte sušit 1,5–2 hodiny při 100 °C. Poté troubu vypněte (neotvírejte!) a korpus nechte v zavřené troubě zcela vychladnout – potrvá to několik hodin, můžete ho však v troubě nechat i do druhého dne.
Hotový korpus poznáte tak, že když sáhnete na jeho povrch, bude zcela suchý a nic se vám nepřilepí na prsty.
Před podáváním si připravte krém.
V misce smíchejte tvaroh s medem, rozkrojte si vanilkový lusk, špičkou nože seškrábněte semínka z ½ lusku a přidejte je do tvarohové směsi.
Připravený krém navrstvěte pomocí lžíce doprostřed vychladlého korpusu a pavlovu dozdobte jahodami a nasekanými pistáciemi.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
nechce to ztuhnout po3h mate někdo napad?
Automaticky přeloženo
chladný
Automaticky přeloženo