Cuketový perník
- 20 min
- 40 min
- Střední
- 25 porcí
Jíme zdravě každý den se slevou 75 %
Strana 208Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 110 kcal
- 3 g bílkovin
- 5 g tuků
- 13 g sacharidů
Suroviny
- 350 g cukety
- 350 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžíce holandského kakaa (lze nahradit karobem)
- 1 lžíce perníkového koření
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- 2 lžičky jedlé sody
- 40 g kokosového oleje (rozpustit)
- 3× vejce
- 300 ml polotučného mléka
- 1 lžička tekuté stévie (lze nahradit medem či jiným sladidlem)
- 100 g kvalitní hořké čokolády (na polití)
- 1 špetka soli
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 170 °C.
Cuketu omyjte, očistěte, nastrouhejte a lehce osolte. Nechte stranou vypotit přebytečnou vodu.
Mezitím do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte holandské kakao, perníkové koření, kypřicí prášek a sůl.
V jiné misce vyšlehejte kokosový olej s vejci, mlékem a stévií nebo medem.
Obsah obou mís spojte a vytvořte těsto. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přimíchejte do těsta.
Plech (25 × 25) cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj přelijte. Vložte plech do trouby a pečte při 160–170 °C 30–40 minut.
Mezitím rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Hotový perník polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Velký chutný recept. Perník super držel tvar a rychle byl sněden. Doporučuji polit 70% čokoládou s příchutí malin (Lidl).
Automaticky přeloženo
Perník vynikající, je skutečně málo sladký, ale tu sladkost jsem dodala po rozkrojení marmeládou. Jinak jsem nic neupravovala. Rozhodně udělám znova, chutnal i manželovi, a to je co říct 😂.
Nevím, zda jsem udělala chybu ale v ingediencich je psaná jedla soda i kypřící prášek. Je to z toho hrozně cítit. Perník nemá žádnou chuť, vůbec to nepřipomíná perník. Namazala jsem povidly a udělala jinou polevu ale vyhodim to, protože se to nedá jist. Ta soda je v tom pekelná 😪😪😪