
Cuketový perník
20 min
40 min
Střední
25 porcí

Jíme zdravě s Fitrecepty
Strana 208Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 110 Kcal
- 3 g bílkovin
- 5 g tuků
- 13 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
- 350 g cukety
- 350 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 2 lžíce holandského kakaa (lze nahradit karobem)
- 1 lžíce perníkového koření
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
- 40 g kokosového oleje (rozpustit)
- 3× vejce
- 300 ml polotučného mléka
- 1 lžička tekuté stévie (lze nahradit medem či jiným sladidlem)
- 100 g kvalitní hořké čokolády (na polití)
- 1 špetka soli
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 170 °C.
Cuketu omyjte, očistěte, nastrouhejte a lehce osolte. Nechte stranou vypotit přebytečnou vodu.
Mezitím do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte holandské kakao, perníkové koření, kypřicí prášek a sůl.
V jiné misce vyšlehejte kokosový olej s vejci, mlékem a stévií nebo medem.
Obsah obou mís spojte a vytvořte těsto. Z cukety vymačkejte přebytečnou vodu a přimíchejte do těsta.
Plech (25 × 25) cm vyložte pečicím papírem a těsto na něj přelijte. Vložte plech do trouby a pečte při 160–170 °C 30–40 minut.
Mezitím rozpusťte hořkou čokoládou nad vodní lázní. Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se přitom dotýkala jeho dna. Do hrnce nalijte malé množství vody (pouze tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a zahřívejte tak, aby se voda mírně vařila. Do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, opatrně do něj vložte misku s čokoládou a za stálého míchání nechte směs pozvolna rozpustit nad horkou párou.
Hotový perník polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Dobrý perník,dávala jsem méně kypřícího prášku a trochu více osladila, není tak vysoký jako klasický perník, pekla jsem bezlepkovou verzi a navrch teplou polevu trochu posypala strouhaným kokosem
Moc dobrý perník. Doporučuji.
Vyborne, testo vlacne, vice osladila sladidlem a bomba