Broskvový koláč
- 35 min
- 45 min
- Snadné
- 10 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 200 kcal
- 6 g bílkovin
- 4 g tuků
- 34 g sacharidů
Suroviny
- 1 kg čerstvých broskví (vypeckovat a nakrájet na malé kostičky)
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 150 g bílého jogurtu holandského typu (3,5 % tuku)
- 2× vejce velikosti M
- 1 lžíce řepkového oleje
- 70 g třtinového cukru krystal
- 100 g celozrnné pšeničné mouky hladké
- 100 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 6 g kypřicího prášku do pečiva
- 150 g polotučného mléka (nebo libovolného rostlinného)
- 30 g třtinového cukru krystal (na posypání)
Postup přípravy
Nejprve začněte předehřívat troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu (⌀ 25 cm), kterou vyložte pečicím papírem.
Ve středně velké míse smíchejte nakrájené broskve s mletým hřebíčkem.
Poté si připravte těsto: V menší míse smíchejte jogurt s 2 vejci a 1 lžící oleje. Přisypte 70 g cukru, obě mouky a prášek do pečiva a přilijte 150 ml mléka.
Ze směsi vymíchejte hladké těsto, které nalijte do formy. Po celé ploše poté rozprostřete broskve, rukou je mírně zatlačte do těsta a posypejte zbylým cukrem (30 g).
Formu vložte do trouby a těsto pečte dozlatova 40–45 minut při 175–180 °C.
Hotový koláč nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný
Koláč je výborný, ale za mě by stačilo míň broskví (cca 200g mi zůstalo) :)