Pastináková polévka
- 10 min
- 30 min
- Snadné
- 2 porce
Pastinák sice pro některé není nejběžnější surovinou, ale až ochutnáte naši krémovou polévkou, tato světlá zelenina už vám z kuchyně nezmizí.
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 703 kcal
- 15,1 g bílkovin
- 33,7 g tuků
- 84,8 g sacharidů
Suroviny
2 porce
- 200 g pastináku
- 100 g bulvového celeru
- 1× střední žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2× brambor varného typu B
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 125 ml sójové smetany (lze použít klasickou smetanu na vaření 12%)
- 2× čerstvý tymián (snítky)
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého bílého pepře
- 1 lžička červeného pepře
Postup přípravy
1
Pastinák, celer, cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
2
Ve větším hrnci rozpalte olej. Nejdříve na středním plameni dozlatova orestujte cibuli a česnek, poté přimíchejte všechnu nakrájenou zeleninu a opékejte dalších 5 minut.
3
Zalijte vývarem, přidejte sůl a vařte na mírném plameni 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
4
Polévku dochuťte smetanou, bílým pepřem a případně další solí.
5
Ozdobte snítkou čerstvého tymiánu, červeným pepřem, zakápněte smetanou a podávejte.
Více informací o receptáři www.jimezdrave.cz
Děláme zdravé a snadné recepty pro celou rodinu
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
V receptu není uvedeno množství pastiňáku, nebo jsem přehlédla? 🙃🙂