Čočková polévka s cizrnou
- 5 min
- 25 min
- Snadné
- 6 porcí
Jíme zdravě do 30 minut se slevou 53 %
Strana 130Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 232 kcal
- 9 g bílkovin
- 9 g tuků
- 26 g sacharidů
Suroviny
- 120 g mrkve (oloupat)
- 100 g kořenové petržele (očistit)
- 80 g řapíkatého celeru
- 150 g máslové dýně (očistit)
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 100 g bílé cibule (nasekat najemno)
- 20 g másla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička uzené papriky
- 240 g cizrny z konzervy (scedit)
- 700 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2× bobkový list
- 400 g krájených rajčat z plechovky
- sůl
- pepř
- 70 g černé čočky
Postup přípravy
Nejprve si na menší kostky nakrájejte mrkev, petržel, řapíkatý celer a máslovou dýni.
Připravte si 2 hrnce, jeden menší a druhý větší. V menším hrnci uvařte černou čočku podle návodu na obalu a po uvaření ji důkladně propláchněte.
Ve větším hrnci rozpalte na středním plameni slunečnicový olej. Jakmile bude olej rozpálený, vložte do hrnce cibuli, mrkev, celer, petržel a máslo a vše restujte 3–4 minuty na středním plameni.
Poté do hrnce přidejte protlak a restujte dalších 30 sekund. Následně přidejte papriku, cizrnu, vývar, vinný ocet, tymián, oregano, bobkové listy, rajčata, sůl a pepř, plamen stáhněte na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte 17–20 minut.
Jakmile se uvaří černá čočka, také ji vložte do polévky. Po uplynutí uvedeného času polévku stáhněte z plamene a podávejte. Polévku podávejte s kváskovým pečivem.
Jak připravit na mražení: Polévku nechte vychladnout alespoň na pokojovou teplotu. Po vychladnutí ji rozdělte do plastových nádob a vložte do mrazáku, kde vydrží 6–7 měsíců.
Můžete použít také další způsob: Všechny pevné složky, které polévka obsahuje, spařte ve vroucí vodě. Tyto komponenty pak rovnoměrně rozdělte do uzavíratelných plastových sáčků a skladujte v mrazáku.
Jak uvařit po rozmrazení: V první variantě polévku po rozmrazení stačí prohřát v hrnci na středním plameni (8–10 minut). Pokud použijete variantu se spařenými komponenty, přemístěte obsah sáčku do hrnce, přidejte drcená rajčata, vývar a koření a vše provařte 15–17 minut. Polévku následně dochuťte a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními