Vejce na obláčku s fazolemi
- 10 min
- 15 min
- Náročné
- 2 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 556 kcal
- 29 g bílkovin
- 20 g tuků
- 61 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Troubu dejte předehřívat na 180 °C, vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm) a nachystejte si vyšší nádobu na šlehání a 4 menší misky. Poté si vezměte vejce a oddělte žloutky od bílků – bílky dávejte do nádoby na šlehání, zatímco každý jednotlivý žloutek vždy dejte do samostatné misky. Následně k bílkům ve vyšší nádobě přidejte 50 ml vody a špetku soli a pomocí tyčového mixéru z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Poté si vezměte lžíci nebo naběračku a s ní vyšlehaný sníh opatrně přemístěte na vyložený plech, kde ze sněhu vytvořte celkem 4 hromádky. Ve středu každé hromádky pak pomocí lžíce udělejte důlek velký tak akorát, aby se do něj vešel žloutek, a do každého důlku vlijte 1 žloutek z misky. Poté každý žloutek opepřete, celý plech vložte do předehřáté trouby a pečte 6–7 minut při 175–180 °C.
Mezitím si připravte fazolovou směs. Šalotku nasekejte najemno, v menším hrnci si na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nasekanou šalotku a opékejte ji 30–40 sekund. Poté do hrnce přidejte rajčatový protlak, třtinový cukr a mletou papriku a vše opékejte další 1 minutu. Následně přilijte 70 ml vody, ztlumte plamen na mírný stupeň, přidejte fazole a zahřívejte další 3 minuty. Poté vypněte ohřev.
Na závěr si opečte toustový chléb (můžete použít toustovač nebo i obyčejnou pánev – na ní chléb postačí opékat 3 minuty z každé strany na středním plameni), připravte si 2 servírovací talíře a na každý z nich dejte 2 opečené plátky chleba. Následně na všechny plátky rozdělte fazolovou směs z hrnce, na každý plátek s fazolemi položte 1 pečené vejce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními