Telecí teriyaki závitky
- 25 min
- 50 min
- Střední
- 3 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 594 kcal
- 34 g bílkovin
- 18 g tuků
- 71 g sacharidů
Suroviny
- 200 g mrkve
- 205 g jarní cibulky
- 400 g telecí pečeně bez kosti (nebo telecí kýty)
- 210 g jasmínové rýže (v suchém stavu)
- 2,7 l vody
- 10 g čerstvé chilli papričky
- šťáva z 1 limetky
- sůl
Štítky
Postup přípravy
Troubu dejte předehřívat na 185 °C a připravte si menší zapékací mísu (20 cm × 20 cm).
Mrkev oloupejte a nakrájejte na 6 tenkých hranolků dlouhých cca 10–13 cm.
Na 6 hranolků nakrájejte i 180 g jarní cibulky, přičemž zbylých 25 g cibulky nakrájejte na tenké plátky a dejte zatím stranou.
Telecí maso očistěte a nakrájejte na 6 plátků. Poté si na pracovní plochu rozprostřete arch pečicího papíru, naskládejte na něj plátky masa, překryjte je druhým archem papíru a přes něj maso naklepejte paličkou, aby bylo tenčí.
Nyní si ve větší míse smíchejte všechny ingredience na marinádu, do vzniklé směsi vložte všechny naklepané plátky masa a marinádu do nich důkladně vmasírujte rukama.
Následně začněte tvořit závitky: na okraj každého plátku masa vždy položte 1 hranolek mrkve a 1 hranolek jarní cibulky, poté maso kolem hranolků pevně srolujte a výsledný závitek dejte spojem dolů do připravené zapékací mísy.
Až spotřebujete všechno maso, mrkev i cibulku, podlijte závitky v míse 200 ml vody, mísu vložte do trouby a pečte 45–50 minut při 180–185 °C.
Každých 10 minut mísu vyndejte, pomocí lžíce přelijte závitky výpekem a vraťte do trouby.
Během pečení závitků si uvařte rýži: nasypte ji do hrnce, zalijte 2,5 l vody, osolte, přiveďte k varu a vařte 17–20 minut na středním plameni.
Mezitím si najemno nakrájejte chilli papričku.
Po uvaření rýži sceďte, vraťte do hrnce a zakryjte pokličkou, aby rýže zůstala teplá.
Upečené závitky pokapejte limetkovou šťávou, rozdělte je do 3 talířů a přidejte k nim uvařenou rýži.
Následně na jednotlivé porce rozdělte nakrájenou chilli papričku a uschovaných 25 g jarní cibulky a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborné, snadná příprava, doma si všichni pochutnali.