Chřestové rizoto
- 10 min
- 20 min
- Střední
- 4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 383 kcal
- 16 g bílkovin
- 18 g tuků
- 50 g sacharidů
Suroviny
- 600 g zeleného chřestu
- 160 g celozrnné rýže arborio
- 1 kus menší bílé cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 800 ml zeleninového vývaru
- 100 ml sójové smetany (nebo kokosového mléka z plechovky)
- 1 lžička čerstvého tymiánu (nasekat)
- 40 g strouhaného parmazánu
- špetka soli
- špetka pepře
Štítky
Postup přípravy
Chřest očistěte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte na klínky dlouhé zhruba 0,5 cm. Vršky odkrojte a dejte zatím stranou.
Cibuli nakrájejte nadrobno, ve větší pánvi si rozehřejte olivový olej a cibuli na něm orestujte dosklovita.
Do pánve přisypte rýži a restujte ji 4 minuty na mírném plameni. Přidejte jablečný ocet a citronovou šťávu. Následně do pánve postupně přilévejte zeleninový vývar (zhruba po 200 ml). Další dávku přilijte vždy po vsáknutí předešlé dávky. Pokud vám vývar dojde, použijte obyčejnou vodu. Cílem je, aby rýže byla hotová na skus. S poslední dávkou vývaru přidejte do pánve chřest a nasekaný tymián, počkejte, až se vývar vyvaří, a přilijte sójovou smetanu.
Vezměte vařečku a rizoto vyšlehejte do krémové konzistence.
Rizoto dochuťte solí a pepřem, ozdobte odkrojenými vršky chřestu a posypte parmazánem.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Vynikající, ale ocet s citrónem bych už nedávala.
Automaticky přeloženo
Rizoto jsem podle tohoto receptu ještě nedělala, ale určitě udělám. Miluju chřest. Trochu mě mrzí, že je váš překladatel do polštiny neopatrný. Je v tomto receptu 1 kus? Předpokládám, že je to cibule. Pak do ingrediencí sojová smetana a přidáš rýžovou smetanu????
Automaticky přeloženo
Skvělé,dietní jídlo. Umíme si představit i s kuřecím. :)