Celozrnný langoš s rychlým domácím kečupem
- 75 min
- 35 min
- Střední
- 8 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 404 kcal
- 19 g bílkovin
- 10 g tuků
- 54 g sacharidů
Suroviny
- 400 ml polotučného mléka
- 42 g čerstvého pekařského droždí
- 3 lžičky třtinového cukru
- 600 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 200 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 4 lžíce olivového oleje
- 100 g bílé cibule (nakrájet najemno)
- 2 stroužky česneku
- 40 g rajčatového protlaku
- 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžíce sójové omáčky bez přidané soli
- 50 ml vody
- 100 g ementálu light (nastrouhat najemno)
- sůl
Postup přípravy
Nejprve si připravte těsto. V menším hrnci na středním plameni ohřejte 400 ml polotučného mléka tak, aby mělo přibližně stejnou teplotu jako lidské tělo. Teplotu zkontrolujte prstem – pocitově by mléko mělo být vlažné.
Ohřáté mléko nalijte do kuchyňského robota nebo do větší mísy.
Přidejte droždí, 1 lžičku třtinového cukru, špaldovou hladkou mouku a bílý jogurt a vypracujte těsto.
Nádobu s těstem zabalte do potravinářské fólie a dejte vykynout na teplé místo (na cca 1 hodinu).
Mezitím si připravte kečup. V menším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Jakmile je olej rozpálený, přidejte najemno nakrájenou cibuli a 2 stroužky česneku a vše opékejte na středním plameni 4–5 minut.
Poté do hrnce přidejte rajčatový protlak, krájená rajčata, zbylé 2 lžičky třtinového cukru, vinný ocet, 2 lžíce sójové omáčky a 50 ml vody. Plamen snižte na mírný stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte na mírném plameni 10–11 minut.
Po uvaření vypněte plamen a směs pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Hotový kečup ponechte v hrnci a dejte stranou.
Zhruba po 45 minutách kynutí těsta si připravte plech (30 cm × 40 cm), vyložte jej pečicím papírem a předehřejte si troubu na 190–195 °C.
Jakmile je těsto vykynuté, přesuňte jej z nádoby na pracovní plochu a odřízněte z něj kousky o hmotnosti 150 g.
Z odvážených kousků těsta tvarujte kruhy o průměru přibližně 15–20 cm a výšce 0,5 cm. Vytvarované kruhy pokládejte na připravený plech a pomocí mašlovačky je potřete 2 lžícemi olivového oleje a posypte solí.
Plech s kruhy z těsta vložte do trouby předehřáté na 190–195 °C a pečte 12–15 minut.
Po upečení langoše potřete připraveným kečupem, posypte najemno nastrouhaným ementálem a podávejte.
Pozn. Za recept děkujeme Renatě Valáškové.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Přidala jsem trochu více mouky, aby se těsto tak nelepilo. Místo domácího kečupu jsem potřela žervé, dala pár kapek kupovaného kečupu a posypala eidamem. Do klasických langošů to mělo daleko :D, ale chuťově dobré, zopakuji. :) S kečupem a sýrem to chutnalo i dětem. 👍
Opravdu výborné! Jen jsem musela přidávat mouku, protože se těsto hodně lepilo. Chuťově to bylo ale moc dobré.