Žitné bulky
- 95 min
- 25 min
- Střední
- 8 kusů
Jíme zdravě ze spíže se slevou 67 %
Strana 112Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 303 kcal
- 11 g bílkovin
- 9 g tuků
- 51 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
V hrníčku si smíchejte 150 ml vlažného mléka, sušené droždí a třtinový cukr. Hrníček dejte na chvíli stranou a nechte vzejít kvásek (potrvá to přibližně 4–5 minut). Mezitím si do hnětací nádoby pro kuchyňský robot prosejte 500 g žitné mouky, přidejte 2 lžičky soli, vejce a olivový olej a vše promíchejte. Až v hrníčku vzejde kvásek, přidejte ho do směsi v hnětací nádobě společně se zbylými 250 ml vlažného mléka. Poté na kuchyňský robot nasaďte hnětací hák, spusťte nízké otáčky a nechte těsto pomalu zpracovávat cca 2–3 minuty.
Po prohnětení těsta zakryjte celou nádobu utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 60 minut kynout. Mezitím si připravte plech a vyložte ho pečicím papírem.
Vykynuté těsto vyklopte na vál pomoučený žitnou moukou a zde těsto hněťte rukama cca 2 minuty, dokud se nepřestane lepit;
pokud bude potřeba, přidejte více mouky. Následně z těsta vytvarujte 8 stejně velkých bulek, které skládejte na vyložený plech. Až spotřebujete všechno těsto, přikryjte bulky utěrkou a nechte ještě 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
Vykynuté bulky posypte dýňovými semínky, plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 25 minut při 190–200 °C dozlatova.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními