Mrkvová bábovka
- 15 min
- 55 min
- Střední
- 16 porcí
Jíme zdravě ve městě i na venkově se slevou 80 %
Strana 167Více informací o kuchařceNutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 253 kcal
- 5 g bílkovin
- 15 g tuků
- 22 g sacharidů
Suroviny
- 2 menší jablko (nastrouhat nahrubo)
- 180 g mrkve (nastrouhat najemno)
- 170 ml slunečnicového oleje
- 70 g medu
- 250 ml polotučného mléka
- 380 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička másla (na vymazání formy)
- 1 lžíce celozrnné špaldové mouky hladké (na vymazání formy)
Štítky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C.
Ve větší míse smíchejte nahrubo nastrouhaná jablka s najemno nastrouhanou mrkví, olejem, medem a mlékem.
Do mísy prosejte špaldovou mouku, mleté ořechy a kypřicí prášek do pečiva.
Vše důkladně promíchejte a ze směsi vypracujte těsto.
Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte moukou.
Připravené těsto nalijte do formy, povrch rovnoměrně uhlaďte lžící nebo špachtlí a formu s těstem vložte do předehřáté trouby.
Bábovku pečte 50–55 minut při 170–180 °C.
Před vyndáním zkontrolujte propečenost bábovky špejlí. Tu zapíchněte do nejvyššího bodu bábovky a vytáhněte ji. Pokud zůstane povrch špejle suchý a těsto se na ni nepřilepí, je bábovka hotová. Pokud na špejli zůstanou kousky nedopečeného těsta, vraťte bábovku zpět do trouby na dalších pár minut a poté postup opakujte.
Po upečení bábovku ihned vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.
Vychladlou bábovku nakrájejte na 16 kousků a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Založil jsem si účet jen proto, abych mohl varovat ostatní. Bábovka je naprosto odporná. Nejhnusnější bábovka, co jsem kdy jedl.
Přidala jsem skořici a bylo to skvělé. Vláčné, lahodné. Dělala jsem ne jako bábovku, ale do formičky Mickey Mouse pro děti. Chutnalo jim i dospělým👍Určitě budu péct pravidelně.
Moc dobrá bábovka. Je vláčná a dost sladká.