
Sada 3 nožů Opinel

Nejdřív si připravte kvásek. Ve vlažném mléce rozmíchejte med a rozdrobte do něj droždí. Zamíchejte, přikryjte a dejte na chvíli stranou.
Rozinky vysypte do menší misky a zalejte vařící vodou.
Ve větší míse smíchejte mouku, ovesné vločky a sůl.
Připravený kvásek smíchejte s moučnou směsí, přidejte oba žloutky, citronovou kůru a vypracujte v hladké těsto, nejlépe v robotu. Pokud robot nemáte, budete si muset trochu zaposilovat.
Po 5 minutách hnětení přidejte do těsta kokosový olej a namočené rozinky (slité, bez vody). Hněťte dalších 5 minut.
Hotové těsto v míse přikryjte utěrkou a dejte na hodinu vykynout na teplé místo.
Těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a promněte v rukách. Vytvořte bochánek a přemístěte ho na plech vyložený pečícím papírem.
Bochánek potřete rozšlehaným bílkem či vajíčkem a posypte plátkovými mandlemi.
Pečte 40-45 minut při 165-175 °C. Před vytažením z trouby vyzkoušejte špejlí.
TIP: Před pečením nastřihněte nůžkami střed bochánku do kříže.
Získejte sezónní recepty a tipy každý týden zcela zdarma
Skvělý pomocník při tvorbě jídelníčku nebo plánu vaření pro rodinu
Snadné odhlášení kdykoliv jedním klikem
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výbornej receptík ‼️🤩
Mazanec z Velikonočního speciálu je úplná pecka! Těsto jsem nechala zpracovat i kynout v domácí pekárně. Jediná ingredience navíc, kterou jsem přidala byl rum. Mazanec je nadýchaný, vláčný a vyloženě se rozplývá na jazyku. Hledala jsem takový recept vážně dlouho a proto děkuji za Velikonoční speciál. Mazanec chutná všem a kdyby nebyl tmavší díky špaldě a třtinovému cukru, tak není absolutně poznat, že je "zdravější"
Je výborný, dělala jsem ale podle velikonoční kuchařky. Tam je máslo, třtinový cukr a jen špaldová mouka. Dala jsem brusinky, máme je raději. Neroztekl se.