
Celozrnný mazanec
80 min
55 min
Náročné
20 porcí

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 114 Kcal
- 3 g bílkovin
- 4 g tuků
- 17 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Nejdřív si připravte kvásek. Ve vlažném mléce rozmíchejte med a rozdrobte do něj droždí. Zamíchejte, přikryjte a dejte na chvíli stranou.
Rozinky vysypte do menší misky a zalejte vařící vodou.
Ve větší míse smíchejte mouku, ovesné vločky a sůl.
Připravený kvásek smíchejte s moučnou směsí, přidejte oba žloutky, citronovou kůru a vypracujte v hladké těsto, nejlépe v robotu. Pokud robot nemáte, budete si muset trochu zaposilovat.
Po 5 minutách hnětení přidejte do těsta kokosový olej a namočené rozinky (slité, bez vody). Hněťte dalších 5 minut.
Hotové těsto v míse přikryjte utěrkou a dejte na hodinu vykynout na teplé místo.
Těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a promněte v rukách. Vytvořte bochánek a přemístěte ho na plech vyložený pečícím papírem.
Bochánek potřete rozšlehaným bílkem či vajíčkem a posypte plátkovými mandlemi.
Pečte 40-45 minut při 165-175 °C. Před vytažením z trouby vyzkoušejte špejlí.
TIP: Před pečením nastřihněte nůžkami střed bochánku do kříže.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Je výbornej! Je to můj první mazanec a povedl se vážně dobře. Dodržela jsem přesně postup i gramáž surovin. Nebylo potřeba přidávat mouku apod. Sladký byl taky akorát. Těsto jsem nechala vykynout v domácí pekárně, naběhlo hezky. Pro jistotu jsem mazanec pekla v dortové formě, ale myslím, že to nebylo ani potřeba, těsto nemělo tendenci se roztéct do stran :).
vynikající, přidala jsem rum a trochu mouky. Týden po Velikonocích jsem ho pekla opět.
Skvělý 😍