Celozrnná maková bábovka
- 25 min
- 60 min
- Střední
- 20 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 159 kcal
- 6 g bílkovin
- 7 g tuků
- 22 g sacharidů
Suroviny
- 10 g kokosového oleje (na vymazání formy)
- 30 g celozrnné špaldové mouky hladké (na vysypání formy)
- 160 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 80 g mletého máku
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 5× vejce
- 2 lžíce medu
- 40 g kokosového oleje (rozpustit)
- 1 lžička mandlového extraktu
- 100 ml ovesného mléka (lze nahradit jiným mlékem)
- špetka soli
Štítky
Postup přípravy
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a připravte si formu na bábovku, kterou vymažte 10 g kokosového oleje a vysypte 30 g špaldové mouky.
Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, mletý mák, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
V misce si společně rozšlehejte vejce, med, 40 g kokosového oleje a mandlový extrakt. Vzniklou směs přelijte do mísy s moukou a důkladně promíchejte.
Do výsledné směsi zapracujte ovesné mléko.
Vzniklé těsto nalijte do vysypané formy, přemístěte do trouby a pečte 40–45 minut při 160–170 °C.
Po uvedené době do bábovky zapíchněte špejli. Pokud vyjede suchá a bez kousků nedopečeného těsta, můžete bábovku z trouby vyndat. V opačném případě pečte ještě pár minut.
Po upečení bábovku ihned vyklopte z formy a nechte ji vychladnout na mřížce.
Vychladlou bábovku nakrájejte na porce a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Bábovka dobrá, malinko sušší a málo sladká, i když jsem přidala lžíci medu navíc. Polila jsem kousek čekankovým sirupem, máchala vsáknout. Kaloricky sice horší, ale chuťově výborné.
Skvělá bábovka, těsto nesladké, přidány navíc 2 lžíce medu. Přidáno perníkové koření. Pro nadýchanost vyšlehány bílky do sněhu. Co mi vadí soda v bábovce jde hrozně cítit - příště vynechám. Do klasické formy potřeba dělat ze dávek. Mouka není na vysypání ideální, bábovka se mi trhala.
Dvě lžíce medu jsou opravdu málo, babovka nebyla vůbec sladká a to jsem pridala ještě rozinky. Ale jinak je dobra.