Treska s fenyklem, chřestem a pórkem
- 20 min
- 12 min
- Střední
- 4 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 418 kcal
- 31 g bílkovin
- 11 g tuků
- 47 g sacharidů
Suroviny
Postup přípravy
Troubu dejte předehřívat na 165 °C a vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm).
Poté si nakrájejte fenyklovou bulvu na tenké plátky, pórek nakrájejte na menší kousky a česnek a tymián nasekejte najemno.
Výhonky chřestu omyjte a každému odkrojte cca 3 cm od dolního konce.
Následně si dejte vařit quinou: nasypte ji do hrnce, zalijte 1,5 l vody, osolte, přiveďte k varu a nechte vařit 10–12 minut na středním plameni.
Mezitím dejte péct tresku – všechny filety omyjte, osušte, posypte solí a pepřem, naskládejte na vyložený plech a dejte péct do předehřáté trouby na 10–11 minut při 160–165 °C.
Během vaření quinoy a pečení tresky si připravte zeleninovou směs. Ve větší pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájený fenykl a opékejte ho 2 minuty na středním plameni. Poté do pánve přidejte nakrájený pórek a vše opékejte další 1 minutu.
Následně přidejte nasekaný česnek, tymián a citronovou kůru, promíchejte, výslednou směs zalijte rýžovou smetanou a kuřecím vývarem a celý obsah pánve vařte 3–4 minuty na středním plameni.
Nakonec do pánve přidejte chřest, podle chuti směs osolte a opepřete, promíchejte a vařte ještě 2 minuty. Poté vypněte ohřev a pánev prozatím přiklopte pokličkou.
Uvařenou quinou sceďte, rozdělte ji do 4 talířů, ke každé porci přidejte pečenou tresku a zeleninovou směs z pánve a podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
využila jsem recept jako nápad, ale dělala jsem více méně podle sebe. (už to je delší doba, kdy jsem recept vařila. Opakovaně, protože se po jídle vždy jen zaprášilo) Ryba: tilápie okořeněna směsí na ryby, oliv. olejem a trochou soli Příloha: doma nemají rádi quinou, tak jsme měli na drobno nakrájené vařené brambory Omáčka: chřest, fenykl ani rýžová smetana nebyli k sehnání, tak jsme měli alternativu - také výbornou, lehkou. Osmažený pórek, zeleninový vývar, klasická šlehačka, sůl, (bílý pepř?) a nějaké koření (co si pamatuju tak tymián, trocha medvědího česneku). Trošku zahuštěno světlou jíškou. Omáčka je bombová a k filetě zatím nejlepší, kterou jsem zkusila. Jídlo je velmi jednoduché a velmi dobré, proto vřele doporučuji. :)
Opravdu vyborne👍🏻
To spojení chutí je famózní! Doporučuji.