Jáhlové rizoto s houbami
- 10 min
- 25 min
- Snadné
- 2 porce
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 862 kcal
- 37 g bílkovin
- 32,1 g tuků
- 110,9 g sacharidů
Suroviny
- 50 g sušených hřibů
- 200 ml vody (v horkém stavu)
- 200 g jáhel (v suchém stavu)
- 100 g libovolných čerstvých hub
- 1× střední žlutá cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 40 g parmazánu
- 1 hrst petrželové natě
- 1 lžička sušené majoránky
- 1× čerstvá majoránka na ozdobu (snítky)
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
Štítky
Postup přípravy
Sušené houby zalijte 2 dl horké vody a nechte pár minut nabobtnat. Poté je nakrájejte na kousky. Houbový nálev uschovejte.
Jáhly spařte horkou vodou a následně je propláchněte. Tak odstraníte případnou nahořklou chuť.
Čerstvé houby očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno.
Rozehřejte olej a cibuli a česnek na středním stupni osmažte dozlatova. Přidejte propláchnuté jáhly, sušené i čerstvé houby a orestujte.
Vše zalijte zeleninovým vývarem a houbovým nálevem. Osolte a vařte 15–20 minut na mírném plameni, dokud jáhly nezměknou. V případě potřeby podlévejte dalším zeleninovým vývarem nebo vodou.
Mezitím najemno nastrouhejte parmazán a najemno nakrájejte petrželovou nať.
Parmazán a petrželovou nať vmíchejte do uvařeného rizota společně s pepřem a sušenou majoránkou. Pokud je potřeba, přidejte sůl.
Rizoto ozdobte plátky parmazánu, petrželovou natí a majoránkou a hned podávejte.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
Výborný nápad na rizoto, velice jsme si pochutnali :) děkuji vám za recept!!
Dělala jsem rovnou dvojitou dávku a podařilo se. Neměla jsem tolik sušených hub, tak jsem dala více žampionů. Jáhly jsem raději spařila 3x.