

Žloutkové věnečky
30 min
25 min
Střední
25 kusů
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 113 Kcal
- 4 g bílkovin
- 5 g tuků
- 12 g sacharidů
Více než 1000 receptů ze všech kuchařek (ušetřete přes 5000 Kč)
- Videokurzy, díky kterým se stanete mistry kuchyně
- Vařte z lednice či ze spíže
- Oblíbené recepty dostupné offline
Suroviny
Postup přípravy
Nejprve připravte těsto: Do středně velkého hrnce dejte vodu, mléko, máslo a špetku soli. Máslo nechte na mírném plameni pomalu rozpustit a poté přisypte prosátou mouku. Míchejte, dokud nevypracujete těsto, následně plamen zvyšte na střední stupeň a 1–2 minuty míchejte rychleji, dokud se těsto nebude hezky odlepovat od hrnce. Hotové těsto sejměte z plamene a nechte vychladnout.
Mezitím připravte krém: Do většího hrnce nalijte mléko a přisypte pudink, škrob a cukr. Promíchejte a na mírném až středním plameni nechte zhoustnout (cca 4 minuty).
V hrníčku rozmixujte 3 žloutky a přidejte 1–2 lžíce zhoustlého, ale stále horkého pudinku. Promíchejte a přilijte ke zbylému pudinku. Vymíchejte dohladka, přendejte do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte cca 1 hodinu vychladnout v lednici.
Troubu předehřejte na 230 °C, připravte si plech a vyložte jej pečicím papírem.
Do odpalovaného těsta pomocí metličky rozšlehejte jedno vejce po druhém.
Vzniklým hladkým těstem naplňte cukrářský sáček a na pečicí papír tvarujte kolečka (věnečky) o průměru cca 6 cm. Vznikne 25 kusů.
Pečte 10 minut při 230 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 6–8 minut. Po upečení nechte věnečky vychladnout (cca 20 minut).
Mezitím dokončete krém: Do vychladlého pudinku zašlehejte tvaroh a hotovým krémem naplňte cukrářský sáček.
Vychladlé věnečky rozkrojte podélně napůl a naplňte je krémem.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
No asi takhle - krém je moc dobrý, tam nemám co vytknout. Ale nevím proč, těsto se zkrátka nepodařilo ani na potřetí. Problém nebyl nikdy s odpalováním jako takovým, to vše proběhlo hladce, problém je vždy když dám "kolečka" do trouby. Těsto bylo vždy extrémně řídké a to i přes to, že jsem přesně dodržela veškeré množství i velikost vajec, včetně jejich pokojové teploty. Takže na plechu se mi rozplizlo v beztvarý flek a takto zůstal i po vyndání z trouby. Což už samo o sobě je jasné, že nepřipadá v úvahu nějaké rozkrajování, když měly tvary tloušťku vždy cca 2-3 mm. Těsto tedy udělám už podle jiného receptu, nevím co je špatně. 😞
𝐷𝑒̌𝑙𝑎𝑙𝑎 𝑗𝑠𝑒𝑚 𝑜𝑑𝑝𝑎𝑙𝑜𝑣𝑎𝑛𝑒́ 𝑡𝑒̌𝑠𝑡𝑜 𝑝𝑜𝑝𝑟𝑣𝑒́,𝑎𝑙𝑒 𝑖 𝑡𝑎𝑘 𝑏𝑦𝑙𝑦 𝑝𝑜𝑑𝑙𝑒 𝑚𝑒̌ 𝑣𝑦𝑛𝑖𝑘𝑎𝑗𝑖́𝑐𝑖́.𝑉𝑠̌𝑒 𝑝𝑜𝑑𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑝𝑡𝑢,𝑗𝑒𝑛 𝑑𝑜 𝑘𝑟𝑒́𝑚𝑢 𝑗𝑠𝑒𝑚 𝑚𝑖́𝑠𝑡𝑜 80𝑔 𝑐𝑢𝑘𝑟𝑢 𝑑𝑎𝑙𝑎 30𝑔 𝑣𝑎𝑛𝑖𝑙𝑘𝑜𝑣𝑒́ℎ𝑜 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑒𝑖𝑛𝑢 𝑎 30𝑔 𝑡𝑟̌𝑡𝑖𝑛𝑜𝑣𝑒́ℎ𝑜 𝑐𝑢𝑘𝑟𝑢, 𝑡𝑣𝑎𝑟𝑜ℎ 𝑗𝑠𝑒𝑚 𝑣𝑢̊𝑏𝑒𝑐 𝑛𝑒𝑑𝑎́𝑣𝑎𝑙𝑎 𝑎 𝑖 𝑡𝑎𝑘 𝑠𝑡𝑎𝑐̌𝑖𝑙 𝑑𝑜 𝑣𝑠̌𝑒𝑐ℎ 𝑣𝑒̌𝑛𝑒𝑐̌𝑘𝑢̊.😄🥯🍦☕️