Celozrnný mazanec
- 110 min
- 55 min
- Náročné
- 20 porcí
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
- 114 kcal
- 3 g bílkovin
- 4 g tuků
- 17 g sacharidů
Suroviny
Štítky
Postup přípravy
Nejprve si připravte kvásek. Do vlažného mléka vmíchejte med a rozdrobte droždí. Vzniklou směs promíchejte, přikryjte a dejte na chvíli stranou.
Mezitím nasypte rozinky do menší misky a zalijte je vroucí vodou. Dále si ve větší míse smíchejte špaldovou mouku, ovesné vločky a sůl.
Až vzejde kvásek, přelijte ho do moučné směsi, přidejte oba žloutky a citronovou kůru a celou směs nechte hníst 5 minut v kuchyňském robotu.*
Namočené rozinky slijte, přidejte je do těsta společně s rozpuštěným kokosovým olejem a nechte hníst dalších 5 minut.
Mísu s hotovým těstem přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 1 hodinu kynout.
Chvíli před koncem kynutí si pomoučete vál trochou špaldové mouky, troubu dejte předehřívat na 175 °C a vyložte si pečicím papírem plech.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, promněte v rukou a vytvarujte z něj bochánek.
Bochánek dejte na vyložený plech, potřete ho rozšlehaným bílkem a posypte plátkovými mandlemi.
Plech dejte do trouby a pečte 40–45 minut při 165–175 °C.
Po uvedené době do mazance zapíchněte špejli. Pokud vyjede čistá a bez nedopečených kousků těsta, můžete mazanec z trouby vyndat. V opačném případě pečte ještě pár minut a následně test špejlí zopakujte.
Upečený mazanec nechte vychladnout. Následně ho nakrájejte na plátky a podávejte.
* Pokud nemáte kuchyňský robot, můžete těsto hníst i ručně – budete si však muset trochu zaposilovat.
Sdílejte své dojmy a tipy s ostatními
drahá Iano Každý, kdo umí scrollovat, má jasnou výhodu. Nahoře je napsáno velikonoční chléb, pak následuje seznam surovin. Níže reklama a pak přichází recept v 9 krocích, nakonec recenze. Zřejmě, pokud jste to našli, měli jste projít přímo kolem něj. Tenhle recept se mi líbí, dělala jsem ho už dvakrát. Pro větší nadýchanost vmíchejte trochu bílé mouky (30 %).
Automaticky přeloženo
A jaký je recept? Co s těmi ingrediencemi uděláme??!
Nebyl sice tak nadýchaný jako z normální pšeničné mouky (ale to se přece ví), ale chuťově byl daleko, daleko chutnější. Za mě výborný.